Неділя, 30 Червня, 2024
Руzкій мірСвіт

Серґєй Лавров: у Європі йде «естонізація», русофобія – на керівних посадах e ЄС

Європа переживає процес «естонізації», а на найважливіші посади в Європейському Союзі призначені русофоби, — заявив міністр закордонних справ росії Сєрґєй Лавров, якого цитує інформаційне агентство BNS у четвер, 27 червня, передає Польське радіо.

«Зараз (у Європі йде) естонізація. Найзатятіші русофоби вже визначені як майбутні керівники структур Євросоюзу. Це дуже прикро», — сказав міністр закордонних справ росії Сєрґєй Лавров на Х форумі «Примаковскіє чтєнія» в Москві.

На саміті ЄС, який розпочинається в четвер, 27 червня, очільники держав і урядів остаточно ухвалять рішення щодо кандидатів на найвищі посади у ЄС.

Згідно з домовленістю між політичними фракціями в новому Європарламенті, прем’єр-міністрка Естонії, лібералка Кая Каллас має стати очільницею дипломатії ЄС, німецька християнська демократка Урсула фон дер Ляєн залишиться очільницею Єврокомісії, представницею Європарламенту залишиться християнська демократка з Мальти Роберта Мецола, а Європейську раду очолить соціал-демократ, колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта.

Кая Каллас підтримує Україну у війні з росією та виступає проти послаблення санкцій проти Москви. У лютому цього року її оголосило в розшук МВС росії за «руйнування та пошкодження (тобто демонтаж – ред.) пам’ятників радянським воїнам» в Естонії.

Лавров також зазначив, що пам’ятає період «фінляндизації» Європи.

«Це був унікальний прояв ейфорії, яка з’явилася після закінчення холодної війни», — сказав він, додавши, що тоді відмовилися від ідеологічних розбіжностей. «Ми пам’ятаємо, як у більшості наших державних установ, зокрема у Центробанку, працювали іноземні фахівці, і як приймалися рішення, зокрема щодо приватизації», — сказав Лавров. «Російське керівництво тоді вірило, що іноземці нам допоможуть», — підкреслив він.

Термін «фінляндизація», уведений під час холодної війни, описує процес, у межах якого Фінляндія адаптувала багато елементів своєї політики до волі Радянського Союзу, залишаючись при цьому офіційно нейтральною країною та зберігаючи добрі відносини із Заходом.