Четвер, 25 Квітня, 2024
Події

Нобелівську премію миру дали за боротьбу проти використання сексуального насильства як зброї

Нобелівську премію миру присудили за “зусилля спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту”.

Це оголосили на прес-конференції Нобелівського комітету у п’ятницю, 5 жовтня, повідомляє Українська Правда.

Її здобули Деніс Муквеге, який є лікарем та присвятив своє життя захисту жертв сексуального насильства в часи війни, та Надя Мурад, яка є жертвою такого насильства і хоробро розповідає про це, щоб захистити інших жінок.

Муквеге багато років працював у Демократичній Республіці Конго. Він та його співробітники лікували тисячі пацієнтів, які постраждали від сексуальних нападів.

При цьому лікар неодноразово засуджував безкарність масових зґвалтувань та критикував уряд Конго та інші країни за те, що вони не докладають достатніх зусиль, щоб зупинити сексуальне насильство щодо жінок як стратегію та зброю війни.

Надя Мурад, яка теж отримала нагороду 2018 року, є свідком, який розповідає про зловживання, вчинені проти себе та інших.

Вона показала величезну мужність, розповідаючи про свої страждання та виступаючи від імені інших жертв.

Надія є представницею народу єзидів. Вона, та ще приблизно 3000 чоловіків та дівчат цієї національності, стали жертвами зґвалтувань та інших зловживань з боку армії.

Ці дії були систематичними та частиною військової стратегії. Вони служили зброєю в боротьбі проти єзидів та інших релігійних меншин.

Після втечі від бойовиків, Надя Мурад вирішила відкрито говорити про те, чого вона зазнала.

У 2016 році, у віці лише 23 років, вона була названа першим Послом доброї волі ООН за гідність людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Нагадаємо, у минулому році Нобелівську премію миру вручили за боротьбу з ядерною зброєю.

Роком раніше найпрестижнішу у світі відзнаку за допомогу людству отримав колумбійський президент Хуан Мануель Сантос “за рішучі зусилля для завершення більш ніж 50-річної громадянської війни у країні”. 

Залишити відповідь