П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Війна

Волкер: Тільки Росія блокує введення миротворців на Донбас

Спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив, що велика кількість країн підтримує ідею про введення миротворчої місії на Донбас.

В інтерв’ю Настоящему времени він сказав, що тільки Росія блокує цю ідею.

“Ми це запропонували. Україна підтримує, “нормандська четвірка” підтримує – Франція, Німеччина. ЄС, НАТО, Канада, Велика Британія всі це підтримують і пропонують ввести миротворчу місію за підтримки ООН. Тільки Росія все блокує. Росія ж каже, що може погодитися лише на охорону спостерігачів. Вони також говорять, що потрібно домовлятися з так званими народними республіками, які там лише завдяки Росії. Тому потрібно вести переговори з росіянами, тому що ми бачимо ситуацію такою”, – зазначив Волкер.

За його словами, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої ​​місії ООН з бойовиками, які не є стороною мінських домовленостей. Обговорення можливості і умов розміщення сил ООН на окупованій території Донбасу все ще триває.

Волкер також додав, що миротворча місія на Донбасі – це “найправильніший шлях до миру і допомоги місцевому населенню”.

Він зазначив, що продовжує контактувати з питання розміщення миротворців на Донбасі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим.

“В останні кілька тижнів ми з ним листувалися з питання розміщення миротворців на Донбасі. На мою думку, це дуже життєздатна ідея і найбільш практичний спосіб полегшити реалізацію Мінських угод”, – сказав Волкер.

Раніше Волкер заявляв, що шість країн, зокрема Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія і Туреччина, заявили про готовність приєднатися до миротворчої місії ООН на Донбасі.

Україна домагається розміщення миротворчого контингенту під мандатом ООН на всій території Донбасу, включаючи неконтрольовані ділянки кордону з РФ. Київ вважає, що миротворці зможуть стати твердим гарантом досягнення миру.

Росія, яка контролює бойовиків на сході України, виступає за обмеження мандата миротворців ООН тільки територією на лінії зіткнення.

Залишити відповідь