Субота, 20 Квітня, 2024
Здоров'я

Мічиган, Сингапур і Колорадо: що потрібно знати про вакцинацію від грипу

Із приходом холодів в Україні розпочинається сезон захворюваності на грип та ГРВІ, який офіційно триватиме від початку осені і до кінця весни.

Щороку в Україні реєструється близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. Водночас рівень вакцинації проти грипу залишається дуже низьким: за попередні три епідсезони рівень щеп­лень серед населення становив близько 0,5%. Минулого року в Україні було зафіксовано сім летальних випадків від грипу, при цьому жоден з цього числа померлих не був щеплений від грипу.

На поточний епідемічний сезон 2018–2019 рр. для Північної півкулі ВООЗ визначила кілька штамів вірусів грипу: “Мічиган”, “Сингапур” і “Колорадо”. Для нового епідсезону в Україні завезуть кілька видів вакцин від грипу, які пройшли відповідну сертифікацію. У Мінохорони здоров’я запевняють, що 350 тисяч доз вакцини будуть доступні в аптеках уже продовж жовтня, при цьому вартість однієї дози вакцини від грипу має становити від 200 до 300 грн. Однак користувачі мережі жаліються, що станом на середину жовтня в аптеках України можна придбати всього одну вакцину вартістю близько 350 грн. Та навіть така ціна за вакцину все одно нижче витрат, які несуть пацієнти у разі захворювання на грип. За різними оцінками сума таких витрат коливається від 400 до 2700 грн. залежно від перебігу захворювання.

Для вакцинації практично немає обмежень, а певним категоріям громадян зробити щеплення проти грипу — питання не лише здоров’я, а й життя.

Про це PRM.UA розповів головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

– Чи захищає вакцинації від грипу?

Так, захищає від самих поширених штамів, які прогнозуються у Північній півкулі на цей епідемічний сезон.

– Як довго діє ефект від вакцинації?

Пік дії вакцинації набувається через два-три тижні і тримається від 6 до 12 місяців.

– Коли треба робити вакцинацію і коли вже пізно її робити?

Чим раніше, тим краще. Проте жодних обмежень по часу для вакцинації проти грипу немає — щеплення можна під час всього епідсезону.

– Як вибрати вакцину?

Зазвичай в Україну завозять вакцину на три штами грипу, але в цьому році з’явилася вакцина на чотири. Така вакцина має ширше охоплення і захищає від більшої кількості штамів. У вакцин є вікові обмеження: наприклад, деякі можна колоти дітям з піврічного віку, а деякі — лише з трирічного.

– Чи обов’язково робити щеплення дитині?

Якщо дитина ходить в організовані колективи (дитсадок або школу) — то обов’язково.

– Які побічні ефекти від вакцинації?

Найгірше, що може бути — місцева реакція на саму ін’єкцію. Може “тягнути” м’язи”, з’явитися почервоніння, відчуватися невеликий дискомфорт. Щеплення від грипу завжди були найбезпечніші, якщо порівнювати з іншими вакцинами.

– Чи є вакцинація єдиним засобом запобігти захворюванню на грип?

Специфічний захист лише один. Є загальні рекомендації по оздоровленню, але найефективніший засіб — лише вакцинація.

– Людина може все одно захворіти на грип незважаючи на щеплення?

Такі випадки іноді бувають. Але якщо людина захворіла на штам того грипу, від якого вакцинована, то перебіг хвороби буде проходити значно легше. І головне, що у такому випадку вакцинація убезпечує від багатьох ускладнень та навіть від летальних випадків. Чим більший ризик важкого перебігу хвороби, тим більший ефект від вакцинації. Наприклад, якщо в пацієнта серцево-судинні захворювання, особливо після 60-річного віку, тоді в нього більший ризик ускладнень і навіть смерті не від самого грипу, а саме ускладнень — інсульту або інфаркту, що може викликати висока температура. Тому літнім людям і особам із хронічними захворюваннями робити вакцинацію особливо потрібно. Якщо молоді хворобу можуть перенести “на ногах”, то старше покоління значно важче переносить інфекційні захворювання.

– Які вікові обмеження для вакцинації?

Спеціалісти застерігають від вакцинації дітей віком менше півроку — це основне обмеження.

– Чи варто робити вакцинацію алергікам і астматикам?

Астматикам і алергікам треба обов’язково робити щеплення проти грипу, адже в них дуже вразлива дихальна система. Ускладненням від грипу може стати пневмонія тощо. Також робити вакцинацію слід ВІЛ-інфікованим, у яких існує імунодефіцит — часто забувають, що саме ця категорія найвразливіша до грипу та ГРВІ.

Додамо, що спеціалісти Мінохорони здоров’я закликають зберігати холодовий ланцюг при транспортуванні вакцини, щоби вона не втратила своїх захисних властивостей. Щеплення необхідно зробити максимально швидко після придбання вакцини.

Залишити відповідь