Середа, 24 Квітня, 2024
Війна

Німеччина і Франція звинуватили РФ у знищенні безпілотника ОБСЄ

27 жовтня місія ОБСЄ втратила зв’язок із безпілотним літальним апаратом який спостерігав за переміщенням техніки через українсько-російський кордон. Німеччина і Франція поклали відповідальність за знищення безпілотника на Росію і підтримуваних нею бойовиків. Про це йдеться в спільній заяві, яку 1 листопада оприлюднено на сайті міністерства закордонних справ ФРН.

“Як учасники нормандського формату Німеччина і Франція рішуче засуджують знищення безпілотника СММ дальнього радіусу дії вранці 27 жовтня недалеко від Нижньої Кринки, в районі, не контрольованому українським урядом, поблизу російсько-українського кордону. Винних у нападах на персонал і устаткування СММ необхідно притягнути до відповідальності”, – йдеться в заяві.

В заяві наголошується, що дрону заважали радіоелектронними перешкодами і врешті-решт було збито після обстрілу. Перед тим, як зв’язок із безпілотником зник, він виявив зенітну установку поблизу кордону.

Унаслідок втрати безпілотника місія ОБСЄ не змогла продовжити спостереження за районом, де останніми тижнями спостерігали активний рух конвоїв через неофіційний прикордонний перехід.

“Це серйозний інцидент, що порушує мандат місії ОБСЄ, схвалений усіма державами-учасниками. Неприпустимий факт, що стає в один ряд із насильством, залякуваннями і обмеженнями у роботі спостерігачів, які є очима і вухами міжнародної спільноти в зоні конфлікту. Росія як підписант Мінських угод і учасник нормандського формату несе особливу відповідальність за забезпечення вільного, безпечного і безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ”, – зазначено на сайті МЗС Німеччини.

Залишити відповідь