Четвер, 28 Березня, 2024
ПолітикаСвіт

Російський генерал на чолі Інтерполу

У середу в Інтерполі обиратимуть нового керівника – за повідомленням міжнародної преси, найкращі шанси посісти цю посаду має російський генерал-майор поліції Олександр Прокопчук.

Українське МВС та правозахисники вже заявили, що його перемога перетворить Інтерпол на інструмент боротьби Кремля з політичними опонентами за кордоном. Київ навіть погрожує призупинити членство.

У Росії ж такі закиди назвали черговим проявом русофобії.

Донедавна його очолював китаєць Мен Хунвей. Але у жовтні він пішов у відставку через розслідування, яке проти нього ініціювали у Китаї. Як наслідок, 21 листопада Генеральна асамблея Інтерполу в Дубаї, має обрати нового керівника.

Претендентів двоє: росіянин Олександр Прокопчук, що два останні роки є одним з чотирьох віце-президентів Інтерполу, та його колега Кім Йонг Ян з Південної Кореї, який наразі виконує функції керівника організації.

Нещодавно британська газета Times з посиланням на власні джерела у владі написала, що безумовним фаворитом майбутніх виборів є саме росіянин.

“За словами співробітника Уайтхоллу (Уряду Британії. – Ред.), британська влада вважає, що Прокопчук виграє цей пост, й що немає ніякого сенсу в тому, щоб спробувати його зупинити. Про те, що Прокопчук є однозначним фаворитом, повідомляє і джерело, близьке до Інтерполу”, – написала газета.

Призначення 56-річного Прокопчука означатиме “суттєву перемогу Кремля” – попри те що в останні роки російський уряд не раз критикували за зловживання так званими “червоними повідомленнями” – міжнародними запитами в Інтерпол на затримання будь-якої особи, що перебуває у розшуку, додали британські журналісти.

Залишити відповідь