Середа, 15 Травня, 2024
КультураУкраїна

У Харкові відкрили музей Голодомору

Перший в Україні регіональний музей з автентичними свідченнями Голодомору 1932-1233 років в Харківській області відкритий на меморіальному комплексі пам’яті жертв трагедії, що на в’їзді до Харкова по Білгородському шосе.

 

Сотні харків’ян в колоні під прапором України, перев’язаним траурною чорною стрічкою, – представники влади міста та області, громадських організацій, військовослужбовці, священнослужителі, учнівська молодь, багато хто – в національних українських костюмах, з символічними букетами з колосків пшениці – взяли участь в покладанні квітів до центральної композиції меморіалу: зображення української сім’ї – батька, матері, сина та дочки – які символізують трагедію Голодомору. Священики відслужили поминальну службу, учасники церемонії запалили поминальні свічки.

Завершенням церемонії вшанування загиблих стало урочисте відкриття Музею пам’яті жертв Голодомору на Харківщині, облаштованого на самому початку меморіального комплексу.

Як сказав на церемонії відкриття заступник голови Харківської ОГА Анатолій Бабічев, ідея музею належить голові області Юлії Світличній, гроші виділені з обласного бюджету.

“Співробітники облдержадміністрації працювали над  експозицією більше року: ми шукали не копії, а автентичні свідчення трагедії. За 85 років, що минули, їх залишилося небагато, на сьогодні колекція музею містить трохи більше 60-ти таких експонатів. Проте їх ціна велика: усі вони знайдені в домашніх архівах і передані в музей жителями Харкова та області, чиї рідні стали жертвами Голодомору. Тільки у Харкові загинули 120 тисяч осіб, а в Харківській області, враховуючи її сьогоднішні кордони – більше 600 тисяч. Якщо ж врахувати частини Полтавської і Сумської областей, які входили до складу регіону в 30-і роки, то кількість жертв – до двох мільйонів осіб”, – зазначив Бабічев.

За його словами, роботу над розширенням експозиції буде продовжено.

Залишити відповідь