Субота, 20 Квітня, 2024
ПолітикаУкраїна

«На виборах будуть ті, хто буде голосувати серцем, розумом, шлунком набитим гречкою та не голосувати. Нашою метою є збільшення голосів саме розумом», — Валерій Пекар

На які питання має відповісти майбутній Президент України?

Чим ближчими є вибори, тим більше зростає рівень популізму серед українських політиків. Для об’єктивного вибору, кандидати в президенти мали б відповісти на ряд питань і ми знаємо на які.

Виборча Рада UA оголосила «Порядок денний для майбутнього Президента України», визначивши 5 направлень отримавши відповіді на які кожен зможе зробити адекватний вибір на Президентських виборах.

«У хорі заяв кандидатів і коментаторів може загубитись найважливіше для проведення чесних і вільних виборів – здатність зробити свідомий вибір, який ґрунтується на довірі, розумінні їх спроможності визначити пріоритети та виконати обіцяне», – зазначив, Євген Бистрицький, доктор філософських наук, керівник відділу в Інституті філософії НАН України, учасник ініціативи Виборча Рада UA.

Метою діяльності Виборчої Ради UA є надання виборцям якісної інформації для усвідомленого вибору майбутнього Президента України. Само тому, експерти визначили основні питання до кандидатів на посаду голови держави,  які найбільше хвилюють суспільство.

Зазначимо, що Виборча Рада UA є національним громадським об’єднанням, що діє як інтелектуально-експертна рада, яка має на меті позапартійно вплинути на хід виборчих кампаній 2019 року та зміст політики в Україні шляхом незалежного змістовного обговорення та широкого оприлюднення експертних оцінок програм політичних партій та окремих кандидатів, їхніх команд та особистих якостей.

«Кандидати в президенти спішать давати обіцянки, ми чуємо й обіцянки змінити Конституцію, знизити тарифи, підвищити зарплати, пенсії. Але чомусь ніхто не відповідає на питання якими методами води зібрались це вирішувати. Ці питання є не в компетенції президента. Вони регулюються урядом й законами. Важливо також, зазначити, щоб президент не зловживав своїм правом вето, тільки через те, що президент хоче, щоб це було по іншому. А також, як мають готуватись законопроекти, тихо чи з залученням суспільства. Питання ролі президента в конституційній моделі є один з ключових», – наголосив, Ігор Коліушко, голова правління Центру політико- правових реформ.

Питання на які обов’язково має дати майбутній президент, розділені на 5 кейсів.

Пункт №1. Якою буде роль президента у формуванні Уряду та формування відносин з Урядом та Тіньовим урядом опозиції, якими будуть методи добору і призначення голів місцевих державних адміністрацій. А також, якою буде реалізація застосування права вето Президентом й рівень його відкритості. Головними також є методи добору і призначення суддів Конституційного Суду, членів Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора. Президент має гарантувати незалежність суддів та напрями і методи продовження судової реформи. В кандидата має бути розуміння змісту та меж нормотворчої діяльності шляхом видання актів Президента. Бачення доцільності, перспектив і напрямів реформування конституційного ладу в Україні, деолігархізації та відділення бізнесу від політики.

Пункт №2. Стратегія зовнішньої політики України та методи її реалізації. Конкретний план кандидата щодо прискорення вступу України до ЄС та НАТО. Якою буде політика кандидата щодо Росії.

«Особливо за умов коли Україна перебуває у стані війни, ми маємо спитати у кандидатів у президенти і отримати чітку відповідь «Яким чином вони бачать свою діяльність у цих 5 сферах?» Важливим є як він пришвидшить вступ України до Європейського Союзу і НАТО. І яким чином він буде вибудовувати свою політику з приводу Російської Федерації враховуючи війну. Буде йти на компроміс заради миру, але тільки на умовах Кремля чи буде діяти жорсткіше. Це все питання безпеки. Важливо спитати яким чином майбутній Президент буде відновлювати територіальну цілісність України та повертати Крим. Чи це буде використання Мінських домовленостей або ж інші ефективні механізми, які будуть запропоновані. А також, яким чином буде зміцнена обороноздатність, – сказав Володимир Огризко, український дипломат, Міністр закордонних справ ‎2007-2009.

Пункт №3. Реалізація стратегії безпекової та оборонної політики України. План кандидата щодо відновлення територіальної цілісності України: повернення Криму та Донбасу, у тому числі перспективи Мінських домовленостей. Конкретний план вирішення таких ключових питань національної безпеки України, як зміцнення обороноздатності країни, реформування СБУ, Міноборони та Укроборонпрому. Засади економічних відносин з країною-агресором та окупованими нею територіями України.

Наголошує про важливість оборонної політики Тарас Стецьків, український політик, Народний депутат України 1-4 та 6 скликань: «Питання миру є ключовим питанням для України. На жаль, практично всі кандидати в президенти оперують фразою «Мирний план», але мало хто говорить, що він під цим розуміє. Ніхто не відповідає на питання, як досягти миру. Кандидати мають оголосити свою стратегію, яким є рішення проблеми, військове, комбіноване, дипломатичне. Відповіді на наші запитання допоможуть зробити людям не вибір між поганим і поганим кандидатом, а поганим і набагато кращим».

Пункт №4. Стратегія економічного розвитку України – ключові елементи бачення. Основні рушійні сили економічного зростання в Україні в наступні п’ять років. За рахунок чого таке зростання буде сталим? Яким чином економіка здатна перейти від обмеженого до відкритого доступу (у тому числі бачення механізмів деолігархізації, демонополізації)? Чи необхідна та якою має бути державна стимуляція розвитку інноваційних секторів? Конкретна позиція кандидата стосовно інституційних реформ зі створення сприятливого бізнес-клімату (у тому числі для малого та середнього бізнесу), зокрема, механізмів безумовного дотримання прав власності, реформи фіскальної служби, реформи митниці, реформи судової системи, ринку землі, приватизації та державних підприємств, пенсійної системи, реформи трудового законодавства. Як, з точки зору кандидата, створити умови, в яких громадяни зможуть реалізувати свою підприємницьку ініціативу?

«Ми можемо бути звісно тихим голосом в засиллі популізму. Але, ми намагаємось ввести аналіз передвиборчих програм і обіцянок у методологічну канву.  В сьогоднішніх умовах не можливо не говорити про економіку. Майбутній Президент матиме найбільшу фракцію в Парламенті це означатиме вплив на прийняття рішень та економічну сферу. Українська економіка вимагає росту. Ми хочемо почути від кандидатів, як вони передбачають зростання економіки. Що вони думають з приводу судової системи, фіскальної служби, митниці, податкової реформи, приватизації, ринку землі, незалежності Національного банку, пенсійної реформи, трудового законодавства. Всіх тих факторів, що формують бізнес-клімат і майбутню основу для економічного зростання», – наголосив, Валерій Пекар, лектор, громадський діяч

Пункт №5. Національна консолідація, бачення кандидатом: розвитку мовної політики та політики щодо етнічних меншин – конкретні шляхи і методи вирішення наявних проблем, у тому числі у сфері культури та освіти; політики протидії дискримінації, у тому числі у сфері гендерної ідентичності; політика миротворення у перспективі формування єдиної помісної церкви; ефективних державних інструментів для розвитку спільної, загальнонаціональної культури в умовах децентралізації; гуманітарної політики в умовах перспективи реінтеграції окупованих територій.

Нагадаємо, що наступні вибори 2019 року Президента України мають відбутися наприкінці березня, а парламентські наприкінці жовтня.

Білинська Анастасія

Залишити відповідь