П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеСуспільство

В новому Міністерстві мають працювати ветерани для ветеранів, – Ірина Фриз

Політична воля щодо створення Міністерства ветеранів, в якому займуться розробкою державної політики у справах ветеранів і  вирішуватимуть всі питання, пов’язані зі здоров’ям ветеранів, підтримкою їхніх родин, наданням пільг, забезпеченням житлом та створенням умов для працевлаштування, нарешті реалізована. І зараз розпочинається найважливіший етап – формування дієвої структури самого відомства

Про це заявила 26 листопада,новопризначений  міністр у справах ветеранів Міністерства у справах ветеранів Ірина Фріз  під час прес-конференції «Основні принципи та пріоритети роботи Міністерства у справах ветеранів».

 За словами міністра першочерговим завданням міністерства буде створення нормативної бази,яка має стати актуальною на десятки майбутніх років.

В тому числі, мова йде, і про фундаментальний для роботи у цьому напрямку, закон про ветеранів та членів їх родин.

«Спільно з Проектним офісом реформ ми зможемо розпочати громадське обговорення цього закону вже за два тижні», – зауважила Ірина Фриз.

Також важливими питаннями залишаються проблеми статусу учасників бойових дій, відповідних державних гарантій ветеранам, та верифікація реєстру ветеранів.

«Будемо працювати також над максимальним спрощенням системи надання пільг учасникам бойових дій, а також над створення ефективного громадського контролю і налагодження максимально дієвої системи взаємодії з ветеранськими та волонтерськими організаціями», – повідомила міністр.

В ролі діяльності міністерства будуть чотири головні соціальні напрямки, кожний з яких керуватиме певний заступник міністра.

«Підбір кадрів для міністерства відбудеться за трьома етапами: конкурсний відбір, перевірка на  поліграфі і співбесіда, яка буде проводитись не тільки з кадровими фахівцями, а й  з Радою ветеранів, яка буде створена при Міністерстві», – зауважила Ірина Фриз.

Щодо організаційних питань, то за словами міністра ,у середу, 28 листопада, Кабмін має затвердити постанову про створення Міністерства у справах ветеранів, а також прийняти рішення про створення комісії з ліквідації Дерслужби у справах ветеранів.

 «Можливо, всі чекають, що міністерство запрацює одразу після цієї прес-конференції і за 100 днів буде вже звітувати про результати. Формально такі буде, але юридично – це трохи довша процедура і вона буде розпочата в цю середу , коли буде затверджена постанова про створення самого Міністерства,», –  зазначила Фріз.

Потім, як вона пояснила, «потрібно буде максимальне сприяння для того, щоб положення про Міністерство у справах ветеранів знайшло порозуміння профільних міністерстві ухвалювалося би  без гальмувань».

«Адже лише після затвердження положення можна оголошувати конкурс на державного секретаря, а після цього ми вже можемо затверджувати штатну структуру і формувати бюджетний запит на фінансування міністерства», –  прокоментувала ситуацію міністр.

Тому  найбільшреальними термінами формування  самого міністерства є червень наступногороку.

А перший наказ новоствореного міністерства, за її словами, буде про створення Ради ветеранів при відомстві.

«Тому що я вважаю себе у цій структурі лише призначеним менеджером, який має налагодити ефективну роботу, а в Міністерстві ветеранів мають переважно працювати ветерани для ветеранів», – підсумувала Ірина Фриз.

Залишити відповідь