Середа, 15 Травня, 2024
АвторськеСуспільствоУкраїна

Субсидій мало не буває: Бюджет 2019

Субсидій мало не буває: Бюджет 2019

Субсидії та пенсії є головними статтями фінансування передбаченими у Державному Бюджеті 2019. На субсидії в майбутньому році проектом бюджету виділяють 55 мільярдів гривень. Чи вистачить цього? Відповідь на це можна буде дати лише з часом.

Але новий міністр фінансів України Оксана Маркарова зазначає, що «Фінальні розрахунки показують, що сума, яка є в держбюджеті, достатня, щоб в 2019 році потребу в субсидії повністю забезпечити».

Виділена сума в 55 мільярдів гривень не змінилася з першого читання і не була переглянути в другому. Але була розділення на дві бюджетні програми,більше отримають місцеві бюджети 32,095 мільярдів гривень, а Мінсоцполітики 20 мільярдів гривень.

«З яких 55 млрд грн – програма-стандарт на субсидії, однак вона вже розділена на 2 підпрограми, тому що ми передбачаємо монетизацію субсидій у наступному році», – зазначила під час брифінгу Оксана Маркарова. Вона зазначила, що одна програма фінансуватиметься повністю з 1 січня, а іншу запустять спочатку в пілотному режимі.

«У нас будуть окремі програми. Одна – це стандартна програма, яка з 1 січня фінансуватиметься в повному обсязі, щоб забезпечити субсидіями всіх, хто має наних право. І є друга програма. На основі робочої групи Мінсоцполітики і Мінфіну підготовчий етап буде завершений і розпочнеться спочатку частково в пілотному режимі і до кінця року маємо перейти на повну монетизацію. Тому в цьому сенсі програму субсидій буде розширено в плані інструментів і переходу до монетизації», – зазначила Маркарова.

Монетизація субсидій передбачена з 1 січня 2019 року. “Живими” грошима уряд розраховує виплатити субсидії на 20 мільярдів гривень.

«Продаж газу та енергетичних послуг населенню за рахунок субсидій з державного бюджету є викривленням економічних відносин у цій сфері. Монополісти намагаються підняти ціни і тарифи усе вище і вище (сьогоднішнє зростання на 25%не має ніяких пояснень і обґрунтувань), Бюджет не гумовий і влада намагається субсидії урізати. В результаті ростуть неплатежі, а нафтогазові компанії(фактично так можна назвати тільки одну з них) жирують, не дбаючи про модернізацію і ріст виробництва», – наголошує колишній міністр економіки України Володимир Лановий.

За чотири роки після впровадження системи субсидій кількість одержувачів  значно зросте — з 1,1 млн осіб у 2015 до 6,2 млн осіб у 2018. У зв’язку зі збільшенням цін на газ ріст можна прогнозувати й у 2019 році. Хоча Мінсоцполітики запевняє, що росту тих, хто користується з субсидій не буде.

«Ми ще раз уточнили кількість отримувачів субсидій, Мінсоцполітики запустило реєстр отримувачів, ми поглиблюємо і проводимо верифікацію. По тому ж реєстру ми бачимо, що є певні резерви там, де субсидія нараховувалася не тільки тим, хто її потребував», – сказала Маркарова.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує зміни до держбюджету, які будуть підтримані, якщо грошей на субсидії не буде вистачати.

Звісно плюсом субсидій є те, що вони підтримують найбільш незаможних громадян Держави, мінусом є те, що ніхто не може передбачити наскільки зросте кількість субсидантів й витрати бюджету.

Монетизація є новим етапом реформи системи субсидій. В рамках підготовки держбюджету Мінфін не збільшив видатки на субсидії, але перерозподілив їх. 20 мільярдів гривень з 55,1 є «живими» грошима.

 «Мінсоцполітики опублікував проект постанови про монетизацію житлових субсидій. Але монетизації там знову немає.Там є все – і транзитні рахунки в ощадбанку, і монетизація залишків, а от монетизаці субсидій немає. А ще є підвищення ліквідності Ощадбанку та “оголення”рахунку Казначейства. Схема робити десь така:

1. Всі гроші заганяються Мінсоцом на т.з. “Рахунок для виплати житлових субсидій” в Ощадбанку. Це єдиний рахунок для всіх субсидантів.

2. Ощадбанк ОДНИМ платежем переганяє кошти з Рахунку для виплати житлових субсидій на рахунок надавача комунальної послуги. 

3. Надавач послуги розкидає гроші з п.2 по особовим рахункам субсидантів, як оплату за ЖКП», – наголосив Олексій Хабатюк заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогаз України, член Експертної Ради Всеукраїнського галузевого об’єднання Федерація роботодавців нафтогазової галузі.

«З 1 січня 2019 року “живі кошти” на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто усі ті, хто подаватиме документи на субсидію у січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок. З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств. З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою. Кошти надходитимуть на спеціальний рахунок, який матиме спеціальний режим використання», — наголошує юрист Олександра Карпель.

Нагадаємо, що перед другим читанням президент Петро Порошенко вимагав від уряду розширити фінансування програми субсидій, а також пригрозив, що не підпише бюджет, якщо не буде розширена програма субсидій для населення.

Білинська Анастасія

Залишити відповідь