Вівторок, 23 Квітня, 2024
ПолітикаУкраїна

Рада пропонує морським державам направити у регіон Чорного і Азовського морів військові кораблі

В парламенті наголошують, що будівництво «Північного потоку-2» несе загрозу і безпекового характеру для усього регіону Балтії і Північної Європи.

 

Верховна Рада України запрошує міжнародні організації направити спостерігачів у регіон Чорного та Азовського морів та Керченської протоки і пропонує морським державам направити в регіон військові кораблі, щоб упередити подальшу ескалацію напруги з боку Росії.

Про це йдеться у зверненні ВРУ до ООН, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, ПА НАТО, ПА ОБСЄ, ПА ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з черговим актом агресії Російської Федерації проти України, яке сьогодні ухвалив український парламент. За постанову, яка затверджує це звернення, проголосували 272 народних депутатів України.

Парламент висловлює рішучий протест агресивним діям Росії у зв’язку зі збройним нападом та захопленням українських військових катерів «Бердянськ», «Нікополь» та буксира «Яни Капу», пораненням та захопленням у полон членів їхніх екіпажів.

Також ВР вимагає від Російської Федерації надання невідкладної медичної допомоги пораненим українським морякам, забезпечення їхнього негайного безпечного повернення в Україну, а також повернення незаконно захопленого військового майна та відшкодування завданих збитків.

Верховна Рада закликає міжнародне співтовариство вжити дієвих заходів для припинення російської агресії як на суходолі, так і на морі, у тому числі через застосування нових та посилення існуючих санкцій до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах. Також парламент закликає міжнародних партнерів збільшити надання Україні військової та іншої допомоги для захисту її територіальної цілісності та суверенітету.

«Закликаємо міжнародну спільноту адекватно реагувати на виклики і загрози, що несе Російська Федерація, оскільки політика умиротворення вже призвела до окупації частини території України – Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та деяких районів Донецької та Луганської областей», -йдеться у зверненні.

Залишити відповідь