Вівторок, 19 Березня, 2024
КультураУкраїна

Українці найбільше знають і читають Ліну Костенко й Сергія Жадана

Про це свідчать дані всеукраїнського дослідження Ukrainian Reading Publishing Data 2018.

 

“Відповіді на відкрите запитання “Хто є найпопулярнішими авторами в Україні?” засвідчили, що для Ліни Василівни Костенко нічого не змінилося, вона досі лідерка, але їй на п’яти наступає вже Сергій Жадан — відповідно 10% і 7% опитаних”, — зазначила Батуревич, уточнивши, що Ліна Костенко очолює рейтинги вже багато років поспіль.

Відповідно до опитування на третьому і четвертому місцях — Юрій Андрухович та Оксана Забужко (4,7% і 4,3% відповідно), на п’ятому — Василь Шкляр (4% респондентів). Однак, за її словами, кожного з названих письменників читали майже вдвічі менше серед опитаних.

Твори Ліни Костенко читали 5,8% респондентів, Сергія Жадана — 3,9%. Оксана Забужко обійшла Юрія Андруховича — 2,6% проти 2,4% відповідно. Василя Шкляра із 2,2% посунула з п’ятірки лідерів Люко Дашвар з 2,3%. Як зазначалося, загалом респонденти назвали 145 імен сучасних українських письменників. 14% не змогли пригадати жодного, майже стільки ж (13,8%) обрали відповідь “важко відповісти”. 10% не відповіли. 16% українців взагалі не читали творів вітчизняних авторів сьогодення.

Серед сучасних українських письменників називали імена Василя Стуса, Олеся Бузини, Всеволода Нестайка, Юрія Покальчука, Василя Барки, Анатолія Дімарова, Наталі Забіли, Павла Загребельного. 2% українців називали класиків української літератури. Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 26 жовтня по 1 листопада 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2013 респондентів віком від 15 до 59 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Залишити відповідь