Четвер, 18 Квітня, 2024
ВійнаУкраїна

Спецслужби РФ готують нові провокації після нападу на українські судна

Російські спецслужби готують нові провокації після збройного нападу на українські кораблі поблизу Керченської протоки.

 

Про це на спільному брифінгу з представником Головного управління розвідки Міноборони України повідомив начальник Апарату Голови СБУ Ігор Гуськов, – передає прес-центр СБУ.

28 листопада були перехоплені чергові радіопереговори одного з офіцерів ФСБ та командира російського корабля прикордонної служби ФСБ РФ «Дон» капітана 2 рангу О. Саляєва, якому слідчими СБУ оголошено про підозру за ч. 2 ст. 437 КК України.

Українські спецслужби розглядають дві основні версії подій. Згідно з першою ‒ радіопереговори відбувалися на «дискредитованому» каналі зв’язку, записи з якого були оприлюднені Генштабом ЗС України 26 листопада.

«Ми не виключаємо, що «недбалість» може бути прологом нової, найнесподіванішої провокації російських спецслужб», ‒ наголосив Ігор Гуськов.

Радіоперехоплення засвідчує, що росіяни намагаються відтворити фрагмент перехоплених раніше реальних переговорів під час нападу на українські кораблі. При цьому представник ФСБ РФ режисує гучність звучання двох речень, які ретранслюються телефоном з борту корабля «Дон».

Перехоплені радіопереговори свідчать, що спецслужби РФ моделюють звуко-шумову обстановку, під час якої відбувався таран українського судна «Яни Капу». Від російського офіцера на борту корабля «Дон» добиваються гучності, яка була б близька до реальних переговорів 25 листопада. Все це необхідно для фальсифікування нового запису або записів розмов, щоб завуалювати російський напад під виглядом, наприклад, начебто збройної провокації з боку українських кораблів.

Залишити відповідь