Неділя, 19 Травня, 2024
ПолітикаУкраїна

Український парламент обговорює вихід з Договору про дружбу з Росією

Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної ради законопроект про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ.

 

«Виходячи з положень статті 60 Віденської конвенції про право міжнародних договорів, статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України» та відповідно до статті 40 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, Верховна Рада України постановляє: припинити з 1 квітня 2019 року дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», – мовиться у документі.

У проекті закону також ідеться про те, що припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов’язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов’язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що «триваюча агресія РФ спричинила істотні порушення більшості статей Договору, про що Україна систематично наголошує у дипломатичному листуванні з РФ». При цьому зазначається, що низка істотних порушень Договору стала предметом справ у міжнародних судових інстанціях, розгляд яких триває. Також у тексті пояснювальної записки зазначається, що станом на сьогодні відсутні ознаки добросовісного прагнення Росії усунути правопорушення та відшкодувати шкоду, заподіяну своїми протиправними діями.

Залишити відповідь