П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АвторськеРозслідування

Продан з’явився на допит в САП під чіткі гарантії зверху?

Колишнього екс-очільника Державної фіскальної служби України Мирослава Продана сьогодні, 4 грудня, серед ночі суд відпустив під особисте зобов’язання.

Слухання про обрання запобіжного заходу почалося в Солом’янському суді Києва вчора. Антикорупційна прокуратура звинувачує головного фіскала у незаконному збагаченні: придбання курортного комплексу в Турції за ціною 78 мільйонів грн, будівництво житлового кварталу у Вінниці, купівля трьох автомобілів люкс-класу за три з половиною мільйона, двох квартир у Києві за майже сім мільйонів гривень.

Всього Мирослав Продан з 2016 до червня 2018 року,перебуваючи на посадах в.о. заступника та керівника ДФС, отримав 89 мільйонів гривень. За що й був звинувачений прокуратурою.

Сторона обвинувачення вимагала арешту підозрюваного або оплати 89 мільйонів гривень застави. Суддя Ірина Усатова вийшла в нарадчу кімнату об 11-ій годині вечора таза кілька годин вирішила відпустити Продана на поруки. Поручитися за підсудного зголосилося сім народних депутатів та два героя АТО. Змінювати місце проживання Продану заборонено, зобов’язано носити електронний браслет.

Прокурори заявили, що присутні в залі суду нардепи зізналися: особисто з підсудним вони не знайомі.

Нагадаємо,п’ятого вересня Мирослав Продан залишив посаду в.о.глави ДФС за власним бажанням, маючи намір взяти участь в конкурсі від Кабміну на посаду керівника Фіскальної служби.

Його двічі, 8 та 15 листопада викликали в САП для проведення слідчих дій у кримінальному провадженні за ст.368-2 та 209 ККУ, але чиновник виклики зігнорував, без пояснення причин. Статті передбачують покарання у вигляді позбавлення волі строком від п’яти до 10 років з позбавленням права займати відповідні посади та займатися діяльністю строком до трьох років з конфіскацією майна.

14 листопада цього року співробітники СБУ отримали доступ до його мессенджера. 16 листопада САП заочно оголосила про підозру в незаконному збагаченні головному екс-фіскалу.

Чиновник із своїм адвокатом Ларисою Криворучко в один голос твердили, що повідомлень про виклики в прокуратуру не отримували з тієї причини, що Продан ще п’ятого листопада вирушив в Німеччину на лікування. Однак офіційного підтвердження цьому немає досі.

В Україну податківець повернувся 26 листопада. 30 листопада детективи Національного антикорупційного бюро провели допит колишнього в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана. Нехтуючи попередніми обіцянками надати необхідні показання по суті підозри, чиновник, посилаючись на статтю 63 Конституції України, від дачі показів відмовився.

«Повернення Продана в Україну, його поведінка під час допиту – це виконання внутрішніх домовленостей в уряді. Як людина Гройсмана, він погодився на це розслідування під дуже чітку гарантії «зверху». Зв’язок з Прем’єром міг стати йому золотою ниткою, а міг мотузком на якому козу припинають. Залежно про яку долю домовляться йому Порошенко з Гройсманом. Продан не Насіров. Він системна людина, призначена виконувати вказівки фінансово-економічного плану та має неабиякий авторитет у цій сфері. Важко визначити, як триватиме розслідування,три крапки у його справі ми зможемо поставити аж після президентських виборів»,- прокоментував для «Голос-Інфо» політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортнік.

Нагадаємо, Луценко ще влітку заявляв про те, що діяльність цього екс-чиновника підлягає перевірці.

Залишити відповідь