П’ятниця, 29 Березня, 2024
НаукаПодії

У Швеції вручили Нобелівські премії в галузі хімії, фізики, медицини і економіки

Сьогодні, 10 грудня, в Стокгольмі відбулася церемонія вручення Нобелівської премії 2018 року вченим в сфері медицини, фізики, хімії та економіки.

 

Лауреатами Нобелівської премії з економіки стали американські економісти Вільям Нордхаус і Пол Ромер. Першого нагородили за “інтеграцію кліматичних змін в довгострокові макроекономічні дослідження”, а другого, за “інтеграцію технологічних інновацій в довгострокові макроекономічні дослідження”.

Премію з медицини присудили імунологам Джеймсу Еллісону (США) і Тасуку Хондзе (Японія) за відкриття способу лікування раку за рахунок придушення негативної роботи імунної системи.

В області хімії премію отримали троє професорів – Френсіс Арнольд (США), Джордж Сміт (США) і Грегорі Вінтер (Великобританія). Їх відзначили за дослідження в області спрямованої еволюції різних білків і пептидів.

Премію в галузі фізики також присудили трьом професорам – Артуру Ешкіну (США), Жерару Мору (Франція) і Донні Стрікленд (Канада). Їх нагородили за “проривні відкриття” в сфері лазерної фізики.

Залишити відповідь