Четвер, 25 Квітня, 2024
UncategorizedАвторськеСуспільствоУкраїна

Уряд урізав розмір субсидій: терплячим українцям варто вчитися захищати свої права у «жовтих жилетів» – експерт

З першого листопада уряд збільшив тарифи на газ для населення на 23,5 відсотків, українці завмерли в очікуванні нових платіжок. А в бюджеті на наступний, 2019 рік, для субсидій закладено 58 мільярдів гривень проти цьогорічного 71 мільярда. Тоді як кількість домогосподарств, що потребують субсидій, додалося від шести з половиною мільйонів до більше семи мільйонів. Жорсткі зміни у нарахуванні субсидій в першу чергу відчують родини заробітчан.

Таку думку інформагенству «Голос-Інфо» висловив експерт соціальних питань Андрій Павловський.

«Тарифи зростають швидшими темпами, аніж це передбачав уряд. Субсидій може не вистачити. Уряд прогнозує зростання тарифів на 18-20%, хоча в деяких місцях, за рішенням місцевої адміністрації, тарифи збільшилися вже на 50%.

Крім того, постановою №320 уряд значно ускладнив та зробив більш жорсткими порядок нарахування та видачі субсидій. В першу чергу ці зміни б’ють по родинам заробітчан, бо там чорним по білому написано, якщо в родині є хоча б один не працюючий, тобто такий, що не сплачує Єдиний соціальний внесок, то родина в цілому позбавляється права на субсидію. Заробітчан у нас, за оцінками пана Реви, міністра соцполітики, в Україні близько семи мільйонів осіб, а за оцінками Міжнародної організації праці – більше восьми мільйонів», – сказав експерт.

Андрій Павловський нагадав: у 2008 році газ коштував 33 копійки за кубометр, нині –вісім гривень 55 копійок. Це збільшення більше, ніж в 11 разів.

«Кількість субсидіантів збільшується, а розмір дотацій в бюджеті зменшується – це нонсенс.Я дивуюся покірності й витривалості наших громадян, яким тарифи підвищують в рази, а зарплату на відсотки. Думаю, нам варто повчитися у французів, у «жовтих жилетів» захищати власні соціальні та економічні права. Наша влада своїми реформами практично знищує середній клас, а люди смиренно втрачають свої позиції. Оце терпіння передбачає єдиний вихід для українців – масова трудова міграція», – підсумував аналітик.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики в наступному році планує частково монетизувати субсидії.

Залишити відповідь