Вівторок, 23 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаУкраїна

Політолог: розірвання дружби з Росією – це пафосний перфоманс Порошенка

Вимогу Президента Петра Порошенка негайно розірвати Договір про дружбу з Росією підтримав парламент. «За» проголосували 227 депутатів. Учора, 10 грудня, Порошенко підписав офіційну відмову дружити з РФ. Завтра, 12 грудня, закон набуває офіційної чинності. Зміни в міждержавних стосунках не матимуть жодного впливу на життєдіяльність України, бо Договір про дружбу давно юридично нікчемний.

Про це в коментарі для «Голос-Інфо» розповів політичний експерт Кирило Молчанов.

«Прямих наслідків не буде, оскільки сам цей договір є декларативним. Там йдеться про глибоке та всеосяжне співробітництво у різних сферах, починаючи від торгівлі до гуманітарної та культурної складової.

Насправді стосунки між державами регулюються двосторонніми договорами та підзаконними актами. На сьогоднішній день їх близько трьохсот: про економічну, енергетичну співпрацю, визнання дипломів про освіту, визнання пенсійного стажу і т.д.

Коли уряд почне розривати ці галузеві угоди, тоді можна говорити про настання наслідків. А розірвання цього Договору про дружбу – рішення розраховане на внутрішню аудиторію. Його спеціально відкладали до початку передвиборчої кампанії, щоб Порошенко додав собі ще один плюсик  в список зробленого для народу», – пояснив аналітик.

Де-факто Росія порушила Договір у 2014 році, – вважає Молчанов, – коли анексувала Крим.

«Крим – не єдиний випадок, ігнорування наших державних кордонів Росією. Парламент міг не голосувати розірвання документу. Його дія закінчилася в жовтні цього року. За півроку до припинення, дії документу. По-друге, навіть якщо б Рада не голосувала за припинення Договору, то за півроку до припинення його дії, Павло Клімкін повідомив російське МЗС, що Україна не буде пролонговуватиДоговір Дружби. Отже, Верховна Рада голосувала за вимогу Порошенка тільки заради пафосного перфомансу», – заявив політолог.

Нагадаємо, Закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією опублікували на сайті газети Верховної Ради «ГолосУкраїни» 11 грудня.

Залишити відповідь