Вівторок, 16 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаУкраїна

Через непрофесійну діяльність НАЗК потребує повного перезавантаження – екс-керівник Соломатіна

Національне агентство з питань запобігання корупції фальсифікує перевірку електронних декларацій та всіляко затягує цей процес. Громадські активісти закликають депутатів ухвалити новий закон про НАЗК.

«У 2017році МВФ нам надав транш. Одним з пунктів його надання булов ведення автоматизованої перевірки декларацій. Чи відбулося це? Ні, не відбулося. Чи сьогодні займається НАЗК проведенням моніторингу способу життя високопосадовців? Також ні. Чи сьогодні захищає, допомагає викривачам Національне агентство з питань запобігання корупції? Також ні», – сьогодні під час прес-конференції сказала Ганна Соломатіна.

Екс-керівник Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК звернулася до генерального прокурора з вимогою відсторонити від посад членів антикорупційного агентства. Вона повідомила, що володіє інформацією про існування проектів готових рішень щодо невідповідності поданих даних декларантами у деклараціях їхнім статкам, але керівництво НАЗК не хоче розглядати ці проекти з метою затвердження. Проекти готових рішень стосуються результатів перевірки декларацій народного депутата і голови Федерації футболу України Андрія Павелка, народного депутата, члена групи «Відродження» Євгена Гєллєра, директора Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. А.Ф.Кураса НАН УкраїниОлега Рафальського і декларації Якова Смолія за той період, коли він обіймав посаду заступника голови Нацбанку України.

Представник ГО “Стоп Мангул” Денис Шинкаренко заявив, що суспільство не отримує жодного результату від діяльності НАЗК, бо агентство викриває порушення у деклараціях сільських голів, які важко назвати значними у порівнянні з фактами незаконного збагачення на десятки мільйонів гривень.. 

Шинкаренко додав,що одним з яскравих прикладів саботування з боку НАЗК є ситуація навколо Павелка, в декларації якого виявлено 11 порушень, про які НАЗК не повідомляє інші відповідні інстанції. За його словами, в проекті рішення щодо Гєллєра сказано,що той подав недостовірні відомості на об’єкти нерухомості на суму 2 млн. 452 тис. грн, у Смолія виявлено низку незадекларованих об’єктів нерухомості на декілька мільйонів гривень і численні неточності при зазначенні отриманих доходів та заощаджень на банківських рахунках. Рафальський намагався приховати вартість корпоративних прав і майже 10 млн грн, що належать його дружині, та 9 млн грн позики, наданих третій особі. За результатами перевірки декларацій Павелка за 2015-2016 роки встановлено, що той приховав відомості про цивільну дружину Катерину Чаус, не вказав витрати на квартиру, яку орендує для спільного з нею проживання за 17 тисяч доларів на місяць. Також Павелко вказав недостовірні відомості про доходи від продажу нерухомого майна на суму 2,2 млн грн.

«Приховав фінансові зобов’язання з повернення коштів державного банку «Родовід банк» на 212 млн грн», – сказав Шинкаренко і додав про встановлений факт незаконного збагачення Павелка на суму більш як 27 млн грн.

Третій учасник прес-конференції адвокат Юрій Гордійчук зауважив: у випадку підтвердження фактів вчинення правопорушень під час перевірки, НАЗК зобов’язане ухвалити рішення про притягнення цих людей до адмінвідповідальності, а протоколи направити до суду.

«НАЗК також зобов’язане направити матеріали у випадку виявлення ознак правопорушення до НАБУ для кримінального переслідування зазначених осіб», – сказав Гордійчук. За словами адвоката, якщо суб’єкт декларування подає завідомо недостовірні відомості, котрі від достовірних відрізняються сумою понад 250 прожиткових мінімумів, є підстави притягувати його до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, раніше НАЗК склало 50 протоколів про порушення у фінзвітах партій.

Залишити відповідь