П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеЗдоров'я

«Нашим медреформам здатна радіти тільки ритуальна служба», – експерт

В наступному році Міністерство охорони здоров’я запустить в дію нову програму «Безплатна діагностика».

«Програма передбачає більше 50 медичних послуг: аналізи,рентген, УЗД, послуги вузькопрофільних спеціалістів. Їх послуги на 100% оплатить Національна служба здоров’я», – написала в.о міністра Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук. Але покращення стосується тільки тих, хто підписав декларацію з сімейним лікарем.  

Сімейні лікарі попри значні робочі навантаження визнають –зарплатня відчутно зросла. Натомість Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів переконаний: щиро радіти медичній реформі можуть тільки працівники ритуальних служб:

«МОЗ виділив 40 гривень на діагностичні послуги і 80 доларів на лікування кожному пацієнту на рік! За ці гроші зробити диво не можливо.

Українці вмирають від серцево-судинних захворювань,онкології, травм та отруєнь. Це топові причини смертей в Україні. Тепер подумаємо: якщо смерть українців визначається цими основними показниками, навіщо ми говоримо про вакцинацію, сімейних лікарів? Бо вигідно. Вигідно відволікати увагу вакцинаціями, рейдерськими захопленнями медінститутів, повільними бригадами «швидкої допомоги». Жодного обговорення, жодної уваги не спрямовано для зміни основних показників смертності українців. В Херсоні «Швидка допомога» доставляє людину в медзаклад за 10 хвилин. В Одесі – за сім. Вчіться. Але доставляють куди? Хто нас чекає у лікарні? Реаніматологи, анестезіологи, лікарі – масово звільняються. Ось в якому напрямку медицина потребує реформ».

Робота «Швидкої допомоги» в наступному році теж не покращиться, – сказала Наталія Стахова,старший лікар центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф, лікар невідкладних станів.

«На жаль, ту реформу, яку пропонували експерти екстреної допомоги, а це ті, хто кожного дня допомагає-рятує людей, в міністерстві не чують. Звідти нам прислали так званих «експертів», бо людей з медичною освітою серед них було. Вони поїздили з нашими бригадами, зробили там собі якісь висновки, на основі яких міністерство продовжило впроваджувати парамедиків. «Експерти» не побачили, що у нас нема машин, недостатньо персоналу, не вистачає фінансування.Виявляється, єдина проблема у служби екстреної допомоги – це перекваліфікувати фельдшера на парамедика.

«Експерти обрали п’ять областей для впровадження пропонованої саме ними реформи. У програмі зазначено пункти: диспанзеризація, оснащення манекенами навчально-тренувальної бази. Жодного слова нема про те, що треба закупити форму, обладнання для автомобілів ШМП», – зазначила Стахова.

Нагадаємо, в серпні, під час чергового етапу медреформи, Уляна Супрун проанонсувала нову безплатну послугу медичної допомоги – вимір талії. Ця важлива послуга, на думку Супрун, призначена виявити кількість абдомінального жиру, збільшені накопичення якого попереджають про ризик серйозних захворювань.

І якщо шанувальники пані Супрун вже відмовилися від перекисі водню, аскорбінової кислоти та не поєднують сало з хлібом, то хай звикають зимувати без глінтвейну. Через Фейсбук вона повідомила, гаряче вино сприяє швидкому охолодженню. Не мерзніть.

1 коментар

Залишити відповідь