Субота, 20 Квітня, 2024
ЕкономікаУкраїна

МВФ схвалив виділення траншу на $1,4 млрд для України

Після понад півторарічної перерви МВФ ухвалив рішення про надання Україні траншу на 1,4 мільярда доларів. Про це у своєму Facebook повідомив Петро Порошенко.

За його словами, цей крок зроблений в рамках схваленої МВФ програми stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 мільярда доларів США.

1,4 мільярда доларів – це перший транш, який буде виділений Україні вже найближчим часом.

“Такі рішення провідних світових фінансових інституцій забезпечують сталість нашого впевненого руху і зміцнюють стійкість України на фоні складних внутрішніх і зовнішніх викликів”, – написав Петро Порошенко.

Про те, що програму розширеного фінансування (EFF) буде замінено програмою stand-by (“напоготові”), стало відомо ще у жовтні. Саме у той день, коли український уряд оголосив про підвищення цін на газ для населення на 23,5%.

До початку грудня Україна виконала ще одну умову відновлення співпраці з МВФ – ухвалила бюджет на 2019 рік.

Перший транш програми дорівнював 5 млрд доларів. Останній – на 1 млрд доларів – надійшов у квітні 2017 року.

Мавпи і євро
Близько третини бюджету України на наступний рік піде на виплату внутрішніх і зовнішніх боргів

З того часу між Києвом і МВФ тривали дискусії щодо підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня. За цей період ціна на газ для промисловості перевищила фіксовану ціну для населення у понад два рази.

Також рада директорів Світового банку прийняла рішення про надання Україні фінансової гарантії на 750 млн доларів, повідомив президент Петро Порошенко у Facebook.

“Напоготові” до виплати боргів

Програма stand-by є меншою як за обсягами, так і за часом. Вона буде розрахована на майже 4 млрд доларів, за якими Київ може звернутися у наступні 14 місяців.

На відміну від розширеного фінансування, яке зазвичай надається країнам, що потребують термінової допомоги під час кризи, stand-by розрахована на країни, економіка яких є стабільною і зростає, але потребує підтримки у вирішенні певних проблем.

Найбільша поточна проблема України – пік виплат боргів попередніх років. За підрахунками НБУ, у 2019-2020 роках планові валютні виплати з відсотками становитимуть 17 млрд дол.

Наступного року у бюджеті країни закладено 417 млрд грн на виплату внутрішніх і зовнішніх боргів. Це близько третини всього бюджету країни.

Темпи зростання української економіки не дозволяють розрахуватися з такими боргами самотужки.

Щоб повернути старі борги, Київ міг би знову позичити. Але ще до оголошення воєнного стану це коштувало від 7 до 9% річних. До того ж, наступного року Україну очікують подвійні вибори – президентські і парламентські.

Політичне напруження означатиме зростання вартості позик. МВФ та інші кредитори позичають під 2-3% річних. Ціна питання для відновлення співпраці із ними обчислюється мільярдами доларів.

Крім того, після позитивного рішення МВФ Україна може розраховувати на півмільярда євро від ЄС і близько 800 млн доларів за програмами допомоги від Світового банку.

“Домовленість про нову програму співпраці з МВФ усунула значні системні ризики для економіки та фінансового сектору. Послідовне дотримання програми гарантуватиме Україні достатній обсяг фінансових ресурсів для виконання своїх зовнішніх зобов’язань та відновлення довіри іноземних інвесторів”, – вважають у Національному банку, додаючи, що це дозволить зберігати стабільним і курс гривні.

Залишити відповідь