Середа, 24 Квітня, 2024
ІсторіїЦікаве

14 січня – день народження перекладача української Біблії Івана Огієнка

“Рідна мова — це найважніша основа, що на ній зростає духово й культурно кожний народ.”

Іван Огієнко

Цього дня у 1882 році народився Іван Огієнко (Митрополит Іларіон) – видатний вчений-історик, поет, громадсько-політичний і церковний діяч, міністр освіти та віросповідань УНР, митрополит УАПЦ – про це пише Телеграм-канал Освітньої Асамблеї.

У січні 1919 року Іван Іванович призначений міністром освіти УНР. Одним з перших його кроків – ухвалення для шкільного вжитку в усій Україні правил українського правопису. Наприкінці січня видає наказ, за яким мовою викладання в усіх школах України мала стати українська, проте у школах національних меншин дозволялося користуватися рідною мовою. З вересня 1919 р. до листопада 1920 р. був міністром віросповідань УНР. Першими рішучими кроками в уряді були вимоги до єпископів – Євангеліє мало читатися виключно українською мовою, проповіді виголошувалися державною мовою, служби, читання та співи у церквах відправлялись за українською вимовою. Також варто зазначити, що призначалися на церковні посади у духовному відомстві тільки ті особи, які знають українську мову. Міністр визначав всього 1 місяць для прийняття української вимови.

Справа життя Івана Огієнка (працював 1936 – 1955) – переклад Біблії українською мовою, що до сьогодні є неповторним надбанням нашого народу.

Пам’ятаймо видатного українця, який навіть в умовах еміграції працював над зміцненням української культури та мови!

Залишити відповідь