Середа, 8 Травня, 2024
ТехнікаЦікаве

Сім найдивніших світлофорів з усього світу

Світлофорові виповнюється 150 років. DW зібрала найцікавіші зі світлофорів від Німеччини до Австралії.

На перехід з Марксом у Трірі

Людину на цьому світлофорі легко впізнати – це відомий німецький філософ, автор “Капіталу” Карл Маркс. Напередодні 200-ї річниці від дня народження Маркса на його батьківщині, у німецькому місті Трір, встановили світлофор з його фігуркою. Відомий діяч світиться не лише революційним червоним, але і зеленим.

“Справжні берлінці”

Берлінський Ампельманн, без сумніву, – найвідоміший сигнал світлофора в Німеччині. Втім, він пішов далеко за межі дорожних перехресть – нині його фігурку можна побачити на сумках, блокнотах та футболках. Світлофорного чоловічка придумав психолог зі Східної Німеччини Карл Пеґло (Karl Peglau). Вперше він з’явився у Берліні у 1969 році. Пеґло одразу назвав Ампельманнів “справжніми берлінцями”.

“Зелене світло” від Бетховена у Бонні

Свої унікальні світлофори є і у колишній столиці ФРН – Бонні. У 2020 році батьківщина Людвіга ван Бетховена відзначатиме 250-ту річницю від дня народженя композитора. До цієї визначної події на деяких міських світлофорах з’явилися портрети видатного німецького композитора. Щоправда, їх можна побачити лише на зеленому сигналі.

Чоловічки з Майнца

У Німеччині чимало унікальних світлофорів. Приміром, рух пішоходів у Майнці контролюють улюблені багатьма “чоловічки з Майнца” (“Mainzelmännchen”). Шість персонажів (Aнтон, Берті, Конні, Дет, Еді та Фріцхен) прикрашають перехрестя у середмісті столиці федеральної землі Рейнланд-Пфальц з кінця 2016 року.

Світлофори для закоханих у Відні

На світлофори потрапляють не лише відомі люди або кумири мільйонів. До щорічного гей-прайду (Christopher Street Day) гомосексуальні та лесбійські пари планують вшанувати на світлофорах у центрі Франкфурта. Щоправда, німецьке місто у цьому буде не першим. У травні 2015-го ЛГБТ-світлофори встановили у Відні (на фото).

“Жіночі” світлофори в Австралії

“Жіночі” світлофори з’явилися в Австрілї у березні 2017 року. Експеримент тривав рік, місцем його проведення стало середмістя Мельбурна. Загалом там встановили десять таких світлофорів. Експеримент провели в межах кампанії щодо забезпечення гендерної та статевої рівності.

“Світлофорна” інсталяція у Лондоні

Кілька десятків “світлофорів” на одному постаменті у Лондоні! Цей пам’ятник встановили у пішоходній зоні британської столиці. Щоправда, туристи нерідко сприймають його за справжній і подекуди зупиняються у роздумах – можна йти далі чи ні.

Залишити відповідь