Субота, 20 Квітня, 2024
НаукаЦікаве

Нобелівський лауреат заявив, що білі люди розумніші, ніж чорні. Його позбавили звань

Расизм

Біолога Джеймса Уотсона, який отримав в 1962 році разом з вченими Френсісом Криком і Розаліндою Франклін Нобелівську премію за дослідження в області структури ДНК, позбавили почесних звань в лабораторії, яку він очолював, через расистські висловлювання. У документальному фільмі каналу PBS “Американські майстри: Розшифровувавши Уотсона” 90-річний вчений заявив, що білі люди розумніші чорних. За його словами, це визначається на генетичному рівні і помітно в результатах тестів IQ.

Керівники лабораторії Cold Spring Harbor заявили, що такий вислів Уотсона заслуговує осуду і не підтримується наукою.

При цьому Уотсон вже не вперше помічений в подібних расистських висловлюваннях. Одного разу його вже позбавили посади керівника лабораторії і звання почесного професора після того, як він засумнівався в майбутньому Африки, тому що “соціальна політика на континенті грунтується на тому, що їх інтелект такий же, як у європеоїдної раси, але тести показують зовсім інше”. Додавши, що йому хотілося б, щоб всі люди були рівні, але ті, хто мав справу з темношкірими, розуміють, що це неправда. Тоді він вибачився за свої висловлювання, але від своїх поглядів не відмовився.

Не менш спірними є його висловлювання про геїв і людей з розміром плюс-сайз. Вчений вважає, що було б добре, якби в майбутньому батьки могли на генетичному рівні виправити сексуальну орієнтацію дитини. На думку біолога, люди із зайвою вагою практично не мають шансів досягти успіху в роботі.

У 2014 році Уотсон продав свою Нобелівську премію на аукціоні в знак протесту проти наукового співтовариства.

1 коментар

  • Дедушка, подошел к вопросу однобоко. Кроме генетики есть еще и такая штука как селекция. Например где встречаются наиболее высокие крупные и сильные представители негроидной рассы? В США, а не в Африке. Причина рабство. Селекция которой занимались плантатары. Они были заинтересованы в сильных крупных выносливых рабах и специально спаривали самых сильных со здоровыми перспективными самками. Результат этой селекции виден и сейчас в том, же баскетболе боксе и т.д. А вот с умом. Тут опять же причина в белых женщинах живя в сложных климатических условиях и перейдя на оседлый способ жизни связанный с ведением сельского хозяйства. Белые женщина стали нуждаться в умных и практичных мужчинах на несколько тысячь лет раньше чем африканские женщины. Таким образом путем полуосознанной селекции из поколение в поколения белые женщины и вывели себе умных практичных белых мужчин. А спрос на умных в той же Африке возник только сейсчас и то не повсеместно. Там до сих пор нужны альфа-самцы со всем набором качеств нужных для выживание при первобытном общества. Думаю через 1000 лет. Африканские женщины тоже с помощью полуосознанной селекции выведут себе более умных и практичных мужчин. Это просто вопрос времени. Так, что тут дело не только в генах, селекция тоже важна.

Залишити відповідь