Четвер, 25 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаУкраїна

Рада узаконила перехід храмів до єдиної української церкви

Депутати Верховної Ради ухвалили закон, яким регулюється перехід українських храмів до єдиної церкви та визначається порядок поводження з церковним майном. Прихильники єдиної української церкви вітають це рішення, у московському патріархаті – лютують.

Отже, що являє собою законопроект №4128-д “Про внесення змін до деяких законів щодо підлеглості релігійних організацій та процедури їх державної реєстрації зі статусом юридичної особи”. Ним вносяться зміни до ст. 8 закону “Про свободу совісті та релігійні організації” в частині зміни підлеглості.

Зокрема, у новому законі зазначається, що тепер рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади. А та частина громади, яка не згодна з рішенням більшості, може утворити нову громаду й укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником.

У законі перераховується перелік документів, які необхідні для реєстрації статуту релігійної громади. Це заява за підписом керівника; статут (положення) релігійної громади у новій редакції, а також засвідчена копія протоколу загальних зборів.

Також у новому законі йдеться про те, що відчуження релігійної організації не може відбутися до тих пір, поки не буде завершено процедуру підлеглості громади.

Ухвалення цього закону хоча й викликало дискусії у сесійній залі, але стало логічним продовженням процесу переходу українських церков до Православної церкви України, яка була утворена 15 грудня. Нагадаємо, наприкінці минулого року парламент ухвалив ще один закон, який зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, чітко вказавши приналежність до Російської православної церкви.

На думку фахівців, зміна ст. 8 закону “Про свободу совісті та релігійні організації” закріплює методику переходу з однієї церкві до іншої. Адже раніше було незрозуміло, в який момент акт зміни юрисдикції можна вважати остаточним. І ця невизначеність давала можливість окремим попам займатися маніпуляціями.

Крім того, цей законопроект дозволить ПЦУ уникнути зовнішніх провокацій, коли одна, часом стороння особа, може голосувати за зміну підлеглості релігійної організації. Новий закон чітко передбачає, що релігійна громада на власний розсуд приймає нових членів та виключає діючих. А тому кількість рейдерських атак на храми значно зменшиться, а процес переходу церковних приходів буде більш цивілізований.

Так, за словами голови Комітету з питань культури та духовності Миколи Княжицького, ухвалений закон є запобігачем від силового рейдерського захоплення церковного майна та втручання «тітушок» у церковне життя.

“Мета цього законопроекту – не підігравати якійсь релігійній громаді, як би ми прихильно до неї не ставилися. Мета законопроекту – запобігти конфліктам, які хочуть спровокувати в Україні. Тому що зараз, у зв’язку з активізацією релігійного життя, чимало релігійних громад хочуть змінити конфесійну приналежність. А хтось навпаки – не хоче її змінювати. Це призводить до знищення церковного майна у храмах, до конфліктів між громадами”, – заявив Княжицький.

У прес-службі Православної церкви України схвально прокоментували ухвалений закон. За словами в.о. прес-секретаря ПЦУ Івана Сидора, відсутність чіткого механізму переходу релігійних громад призводило до того, що зовнішні сили заважали парафіям самостійно визначатися зі своєю підпорядкованістю та релігійним центром. Той факт, що тепер громади, а не архієреї, прийматимуть ключові рішення щодо церковного підпорядкування та майна, Сидор назвав позитивним сигналом.

А от в УПЦ МП іншої думки: юридичний відділ церкви висловився в тому дусі, що цей закон – рейдерський, націлений на те, щоб наповнити релігійні громади, збільшивши чисельність Православної церкви України.

Розробники закону не сумніваються, що представники Московського патріархату будуть намагатися влаштовувати провокації, у тому числі, з церковним майном. Проте якщо раніше громади були беззахисними перед такими провокаціями, то тепер за допомогою закону можна буде доводити у суді зміну юрисдикції тієї чи іншої церкві та її право на майно.

Так чи інакше, попри перешкоди з боку представників УПЦ МП процес переходу парафій до ПЦУ йде повним ходом. Так, станом на середину січня вже понад 60 церковних громад перейшли до складу Православної церкві України.

Залишити відповідь