П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Події

Нова назва Македонії поклала край суперечкам, які тривали близько 30 років

НАТО і ЄС вітають завершення епопеї зі зміни назви Македонії

Після перейменування Македонії на Північну Македонію для країни відкритий шлях до ЄС на НАТО. В обох організаціях привітали ратифікацію угоди парламентом Греції.

В Європейському Союзі привітали ратифікацію угоди про зміну назви Македонії грецьким парламентом.

“Хоча ми з нетерпінням очікуємо наступних процедурних кроків, які ведуть до повного здійснення угоди, ми вже сьогодні можемо з упевненістю сказати, що Афіни і Скоп’є разом написали нову сторінку нашого спільного майбутнього ЄС”, – йдеться у спільній заяві голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, верховної представниці ЄС з зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні і єврокомісара з питань політики сусідства і переговорів про розширення ЄС Йоганнеса Гана.

Представники ЄС зазначили, що обидві країни “скористалися цією унікальною можливістю, яка подає приклад примирення для Європи в цілому і надасть додаткового імпульсу європейській перспективі регіону”.

У п’ятницю парламент Греції ратифікував угоду про перейменування Колишньої Югославської Республіки Македонія на Республіку Північна Македонія, що стало останнім кроком перед офіційною зміною назви країни і завершенням суперечок, які тривали близько 30 років.

Згідно з умовами цієї угоди, Греція відтепер не блокуватиме рух Північної Македонії до ЄС та НАТО та початок відповідних переговорів з обома структурами.

“Це є історичним рішенням, оскільки воно усуває перешкоду для євроатлантичної інтеграції Колишньої Югославської Республіки Македонія до НАТО”, – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

У разі вступу до НАТО Північна Македонія стане 30-м членом блоку.

Залишити відповідь