П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Світ

Особливе рішення суду щодо трансгендерів у Японії

Верховний суд Японії підтримав закон, який фактично вимагає, щоб трансгендерні люди були стерилізовані, перш ніж вони зможуть змінити стать в офіційних документах

Суд заявив, що закон є конституційним, оскільки він покликаний зменшити плутанину в сім’ях і суспільстві. Але суд визнав, що закон обмежує свободу і може не відповідати соціальним цінностям, які змінюються.

Закон передбачає, що люди, які бажають зареєструвати зміну статі, повинні шляхом операції позбутися репродуктивних органів, з якими вони народилися, і мати тіло, що «має органи, які нагадують статеві органи» статі, яку вони хочуть зареєструвати.

Одностайне рішення комісії з чотирьох суддів, опубліковане в четвер, відхилило апеляцію Такакіто Усуї, трансгендерного чоловіка, який заявив, що примусова стерилізація порушує право на самовизначення і є неконституційною.

45-річний Усуї подав апеляцію до найвищого суду після безуспішних звернень до нижчих судів із проханням надати йому юридичне визнання як чоловіка без хірургічного видалення жіночих репродуктивних залоз.

Два судді запропонували регулярно переглядати закон та відповідні заходи «з погляду поваги до особистості та індивідуальності», повідомляють японські ЗМІ.

Залишити відповідь