Четвер, 18 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаУкраїна

Січневі соцопитування в Україні фіксують зміну лідера передвиборчих президентських перегонів

Січневі соціологічні моніторинги громадської думки щодо виборчих намірів українців у виборах майбутнього президента виявили досить несподівану для багатьох картину. «Несерйозний» і сприйнятий донедавна  з іронією багатьма політичними експертами кандидат, «клоун і протеже Коломойського», Володимир Зеленський вирвався на перше місце передвиборчого президентського рейтингу. За результатами останнього соцопитування він отримав 18,2% підтримки потенційних виборців.

Про це заявив при оприлюдненні  даних останнього опитування Соціологічного центру імені Михайла Драгоманова заступник його директора Микола Булатевіч на прес-конференції 6 лютого в Києві.

«Серед тих, хто планує брати участь у виборах, Володимир Зеленський вийшов на перше місце і поки його рейтинг становить 18,2%», – відзначив він.

На другому місці опинився діючий президент України Петро Порошенко, який набрав 17,2%, а замкнула трійку лідерів рейтингу голова ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко з 14,5% голосів опитаних.

Четверту сходинку в президентському рейтингу займає співголова партії «Опозиційна платформа – За життя», народний депутат Юрій Бойко, якого готові підтримати 8,4% опитаних. Далі йдуть голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко (5,2%), лідер Радикальної партії Олег Ляшко (4,5%), голова партії «Об’єднання« Самопоміч », мер Львова Андрій Садовий (3,9%), кандидат від партії “Опозиційний блок – Партія миру і розвитку”, народний депутат Олександр Вілкул (3,7%), кандидат від партії «Наші» Євген Мураєв (3,5%), кандидат в президенти від партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, народний депутат Олександр Шевченко (2,1%), самовисуванець Ігор Смешко (2,0%), кандидат від партії “Суспільно-політичний рух Валентина Наливайченка “Справедливість” Валентин Наливайченко (1,3%), самовисуванець Ольга Богомолець (1,1%).

Інші кандидати в президенти не набрали в цьому  рейтингу і1%. В той же час за даними  дослідження, сьогодні близько 9,1% виборців серед тих, хто планує взяти участь у виборах, ще не визначилися зі своїми уподобаннями.

Аналітики звернули увагу на нові політичні тенденції, які  полягають в зміні моделі виборчих кампаній.

За словами представника Центру, політолога Ростислава Балабана, раніше відзначалися два очевидних фаворити перегонів і модель розігрувалася в форматі їхнього протистояння в другому турі. Сьогодні вже можна говорити, що ця модель зруйнована і зараз йде мова про змагання трійки потенційних кандидатів в боротьбі за вихід до другого туру.

Тенденція останніх двох місяців вказує на те, що фаворит перегонів Юлія Тимошенко фактично досягла  піку свого рейтингу  і намагається його  утримати , але в той же час повільно підвищуються показники Порошенка і більш динамічно зростає рівень підтримки Зеленського.

На думку Балабана, Зеленський  став цікавим феноменом на нашій  політичній ниві, з його швидкою появою на політичній арені і неочікуваним лідерством у зростанні рейтингу. Але помічено, що цей рейтинг є поки нестабільним і пульсуючим. Він не має сьогодні сталого банку виборців і спирається на фрагментарні кластери з досить широкими ідеологічними орієнтирами. Зеленський не робить заяви з концептуальних принципових питань і саме тому йому вдається набирати свого виборця з різних ідеологічно орієнтованих груп.

Зеленському в наступні два місяці потрібно буде визначити і опублікувати свою головну ідіологему, а не просто робити піар  на загальних гаслах . Тоді буде зрозуміло: рейтинг стабілізується, зросте чи частина його буде втрачена, – вважає політолог.

Микола Булатевіч також зауважив, що рейтинг Зеленського порівнюючи з результатами з попередньою хвилею  досліджень зріс на 8%, рейтинг Порошенка зріс на 2-3 %, з тенденцією до його подальшого підвищення. Рейтинг Тимошенко стагнує  і дещо падає.

Скоріше за все ,це пов’язано з тим, що теми, що експлуатує Тимошенко, вже не так сильно зачіпають потенційних виборців, які не в повній мірі довіряють в її можливості виконати свої соціальні обіцянки.

Юлія Тимошенко, за словами Ростислава Балабана, тримала майже рік лідерство у рейтингу симпатій виборців, що є великим навантаженням як для неї, так і для її команди. Отже гасла і теми , які вона використовувала в цей період .дещо притупили сприйняття електорату від їх постійного використання, тому , можливо їй необхідно обновити ідеологічне наповнення своєї кампанії для посилення інтересу виборців.

На його думку, плюси Зеленського в суспільному запиті на нове обличчя і надії молодіжного електорату на те, що  в його особі він матиме свого представника на політичному Олімпі. До того ж цей кандидат відрізняється креативністю і є виразником «нової пропозиції».

Щодо Порошенко, то незважаючи на потужний адміністративний ресурс його підтримки, він також уособлює і весь негатив , пов’язаний з владою, якому важко протистояти. Отже його завдання на вирішальний період – зменшення іміджевого  впливу цього негативу і відвернення уваги суспільства з переключенням на нові, виграшні для нього теми.

Експерти звернули увагу на дані опитування , які свідчать про  високу активність серед бажаючих брати участь у виборах президента. Зокрема  у них планують брати участь  понад 70% виборців, з яких 48,9 % з певністю заявляють , що готові прийти на виборчі дільниці. При цьому категорично відмовляються брати участь у цьому волевиявленні 12%. За висновками аналітиків Центру, явка виборців у першому турі складе 55-60%, у другому – близько 50%.

Щодо окремих груп виборців, то, за словами Балабана,  прихильники Зеленського, серед яких переважає молодь, в більшості підтверджують готовність до участі у  виборах. Але молодіжна  аудиторія зазвичай демонструє свою нестабільність, тому соціологічні результати можуть бути спростовані фактичною ситуацією, яка може змінитися навіть в залежності від хорошої чи поганої погоди.

Цікавими, на думку експертів, стали  відповіді на питання «не за кого я буду голосувати, а чи впевнені,  що ваш кандидат виграє?». Виявилося, що з  тих, хто  потенційно  голосуватиме за Зеленського, лише 40% вірять у його перемогу.

А на питання «хто ж потрапить до другого туру», традиційно називають Петра Порошенка(19, 2 %) та  Юлію Тимошенко (20, 5 %).

Підсумовуючи, аналітики констатувати, що в даний час банки виборців вже сформовані, основні ідіологеми проголошені і для кандидатів настав важливий момент для збереження електорального ядра своїх виборців і пошуків нових шляхів для його зростання.

За висновками дослідників, тенденції до невизначеності переможця перегонів та зміни лідерів рейтингу у ході передвиборчої президентської кампанії  свідчить про дотримання демократичних традицій в українському суспільстві, незважаючи на загрози їх зміни.

Опитування дорослого населення України було проведено з 25 січня по 2 лютого 2019 року. Методом телефонного інтерв’ю опитано 1800 респондентів, що мешкають в усіх областях України (крім АР Крим і територій ОРДЛО).

Залишити відповідь