Четвер, 25 Квітня, 2024
Економіка

У Вінниці перероблюють сміття та отримують з нього газ

На міському сміттєвому полігоні німецький інвестор налагодив видобуток біогазу і виробництво електроенергії з нього

Якщо сортування і переробка відходів – справа витратна, що вимагає великих фінансових вкладень і часу, то видобуток газу на звалищах організувати можна швидко і при відносно невеликих інвестиціях, пояснює відеоблогер Денис Казанський з проекту #Newkraine.

“Було б бажання. За довгі десятиліття українські смітники розрослися до такого ступеня, що перетворилися на справжні газові родовища. Навіть якщо ми завтра разом припинимо вивозити відходи на полігони і почнемо переробляти 99% сміття, вже існуючі сміттєзвалища будуть виробляти біогаз ще 10-15 років. А оскільки вивезення сміття не припиняється, можна не сумніватися, що таких звалищних родовищ нам вистачить, як мінімум, років на 25-30”, – пояснює він.

Сьогодні цей звалища газ в основному просто отруює повітря і створює ризик загорянь (пожежі на звалищах – найчастіше його вина).

Німецький інвестор Йорг Майснер одним з перших оцінив потенціал українських звалищ. У Вінниці він домовився з місцевою владою і організував видобуток газу на місцевому звалищі. У товщі сміття (він подекуди сягає 20-30 метрів) бурять свердловини, з яких газ компресором викачується на міні-електростанцію. Тут же, на місці, він спалюється і перетворюється в електроенергію, яку подають в мережу. Потужності однієї такої електростанції вистачає, щоб забезпечити електрикою близько 700 квартир.

Раніше газ, що виділяється сміттєзвалищем, просто йшов в атмосферу, а тепер забезпечує світлом цілий мікрорайон. Крім того, інвестор ще платить місту близько 2,5 млн грн податків.

З огляду на це можна порахувати, скільки втрачає держава щорічно через безгосподарність.

“Це мільярди гривень, які сьогодні просто відлітають в атмосферу. Детальніше про те, як у Вінниці отримують біогаз зі сміття, дивіться в моєму новому відео”, – закликає Денис.

Залишити відповідь