Середа, 15 Травня, 2024
Здоров'я

Марафони схуднення руйнівні, краще звернутися до кваліфікованого лікаря або тренера

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, яку шкоду для здоров’я несуть суворі дієти та тренування, та дала ряд порад щодо “розумного” схуднення.

Про це повідомила вона на своїй сторінці у Facebook.

“Що ближче літо, то більше людей прагне прийти у форму та схуднути. Багато хто наважується на так звані марафони схуднення — тиждень-два інтенсивного схуднення завдяки суворій дієті і тренуванням. Звісно, підтримувати здорову вагу необхідно, але досягти бажаного результату варто методами, які не шкодять здоров’ю”, – насамперед зазначила вона на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, згадані марафони руйнівні і небезпечні, зокрема, ось чим:

  • Слабкість і запаморочність. Під час схуднення із запасів підшкірного жиру утворюються так звані кетонові тіла, які мозок споживає як джерело енергії. Тобто дієта не призведе до голодування мозку — за кілька днів запуститься кетогенез, і мозок отримає їжу. Але коли бракує вуглеводів, тренування будуть виснажливими.
  • Втрата м’язів. Брак вуглеводів та білків під час руйнівної дієти призводить до втрати м’язів, адже амінокислоти м’язів це “легше” джерело енергії, аніж жир.
  • Тренування без жалю до себе. По-перше, м’язи відновлюються та зміцнюються в періоди між тренуваннями, тому важливо робити дні більших, і дні менших навантажень, а не виснажувати себе марафоном. По-друге, тренування мають бути в час, комфортний саме вам з огляду на ваш хронотип, а не універсально на світанку, як визначили тренери.
  • Брак мікроелементів. Людині потрібні калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, селен та багато інших мікроелементів, які можна спожити лише із повноцінного різноманітного раціону, що містить складні вуглеводи, білок і жири різноманітного походження та овочі, фрукти і ягоди. Брак мікроелементів стає відчутним в разі тривалої суворої дієти.
  • Збільшення ризику передчасної смерті та смерті через серцево-судинні хвороби — один із можливих наслідків коливання ваги в середньому віці.
  • Камені в жовчному міхурі. Майже кожна четверна людина, що регулярно сидить на дієтах з добовим споживанням калорій 800, чи втрачає-набирає вагу, розвиває згодом камені в жовчному.
  • Ризик набрати вагу згодом. Вага справді сильно стрибає через порушення регуляції апетиту. Поки людина на суворій дієті, в тілі зростає рівень гормону греліну, який постійно збільшує відчуття голоду. Тому всі думки тільки і про їжу. Водночас, стає менше гормону лептину, який повідомляє про насичення. Після марафону схуднення гормони змушують переїдати.

При цьому Супрун додала, що якщо марафон схуднення означає інформаційну та психологічну підтримку з боку кваліфікованого лікаря, тренера, формування здорового збалансованого раціону та звички тренуватися, то це може бути варте уваги.

Залишити відповідь