Середа, 24 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаСкандал

“Свинарчуків за грати”, або чи стануть виступи Нацкорпусу каталізатором поразки Порошенка на виборах?

Кампанія «Свинарчуків – за грати» стосується не тільки фігурантів резонансного  журналістського розслідування Дениса Бігуса про факти розкрадань і корупції в Укроборонпромі. Свинарчуки, Рогоза, Жуков – всього – на всього верхівка корупційного айсбергу  клептократичної системи, яку вибудував в оборонній сфері  країни президент Порошенко. У сфері, в якій на переконання представників Нацкорпусу , судячи з багатьох фактів, розкрадається кожна третя бюджетна гривня, а можливо і 40 -50 державних коштів, які направляються на оборону країни.

Про це заявив лідер Нацкорпусу Андрій Білецький під час прес-конференції 10 березня у Києві.
За його словами, навіть в закупівлях через систему «Прозорро» для Нацгвардії України за даними аудиту , проведеного на замовлення Нацкорпусу, накрутка на кожну , навіть найдрібнішу позицію складає не менше 32-34 %. І це стосується лише  відкритих позицій, а не закупівель під грифом «секретно», де цінові накрутки можуть бути значно більшими.

Білецький навів приклади використання звичайної замість броньованої сталі у бронемашинах, які перетворюють їх на потенційні «братські могили», численних жертв серед українських військовослужбовців при застосуванні неякісного міномету «Молот», озброєння ВМС України катерами, непридатними до використання в наших умовах, які вироблялися структурами , близькими до чинного президента.

Ця корумпована система не дає нашій країні можливості побудувати дієздатну та ефективну оборону.

Всі громадяни вкладають свої кошти в зміцнення обороноздатності країни і успішного подолання військової агресії Росії на Донбасі. Але завдяки, створеній владою клептократичній системі провладні корупціонери залізли в кишеню кожного українця.

Після розслідування Бігуса ми маємо абсолютно реальні факти в реальній ситуації, яка стосується найближчого бізнес-партнера президента і його похресника, але вони і досить не заарештовані. А для арешту ветерана АТО Дмитра Кухарчука з Черкас, який лише хотів поставити кілька незручних питань Петру Порошенку під час його передвиборчого мітингу знадобилося лише 12 годин, – підкреслив Білецький.

Ми не залишимо в спокої корупціонерів, які цинічно грабують військовий бюджет країни в час війни, заробляють гроші на крові, набиваючи власні кишені! Ми змусимо владу діяти й карати цих покидьків відповідно до закону!, – проголосив глава Нацкорпусу.

Для цього Нацкорпус висунув до влади 4 чіткі і конкретні вимоги.

Головною з них є взяття під варту і арешт рахунків та майна екс-першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, його сина Ігоря Гладковського, Віталія Жукова, Андрія Рогози, керівництва держконцерну “Укроборонпром” і директорів всіх держпідприємств, які є фігурантами розслідувань про корупцію в оборонній галузі.

Наступною – призначення усім винним у розкраданні оборонного бюджету максимальних строків позбавлення волі з конфіскацією належного їм майна;

Ще однією вимогою є оприлюднення матеріалів всіх кримінальних проваджень, пов’язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету, у частині, яка не відноситься до інформації з обмеженим доступом;

 Ми вимагаємо також щотижневого звіту Генпрокурора щодо стану розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету з тим , щоб бачити, чи дійсно влада збирається активізувати ці розслідування, а чи за усталеною традицією буде затягувати їх. Паралельно відводячи увагу на інші речі, зокрема на підступи Кремля, розганяючи підозру у зраді інтересам держави  всіх критиків і опонентів нинішньої владної еліти, – підсумував Білецький.

Замість того, щоб відповісти на дуже просте питання: «Коли нарешті свинарчуків і їм подібних відправлять  за грати», – додав він.

В подальшому Національний корпус разом з Нацдружинами збирається проводити регулярно масові протести до повного  виконання своїх  вимог.

“Ми не будемо зупинятися в проведенні  акцій “свинарчуків за грати!” і для нас –  це не дві людини з таким прізвищем, а абсолютно будь-яка скотина, яка розкрадає українську оборонку. Ми не будемо зупинятися, доки ці люди не сядуть за грати”, – сказав Білецький, не уточнюючи прізвищ.

“Даємо Порошенку тиждень. Щоб він використав останнє дієве право в Україні: взяв телефонну слухавку і наказав своїм лакеям – суддям і прокурорам – взяти себе в руки і заарештувати цих покидьків. Якщо цього не буде, наш наступний крок: субота 16 березня Майдан Незалежності”, – заявив на прес-конференції керівник центрального штабу НК Кудряшов.

І щоб не бути звинуваченими у використанні цієї теми для самопіару, за його словами, наступна акція націоналістів “буде вже без політичної символіки та прапорів”.

“Куди ми підемо після подій на Майдані, ви дізнаєтесь на місці. З фантазією в нас нормально. І ми впевнені, що все у нас вийде”, – повідомив Кудряшов.

“Наші дії – це масовий мирний протест до повного виконання чотирьох вимог. Ми запрошуємо всіх небайдужих українців приєднуватися до цих акцій. У суботу ( 16 березня  ми маємо намір провести акцію без партійних прапорів”, – додав у свою чергу Андрій Білецький.

За словами Білецького, нова акція буде більш численною, ніж та, яка відбулася 9 березня і закінчився зіткненнями з поліцією. “Наступного разу, повірте, буде набагато більше десяти тисяч чоловік”, – сказав він.

Радикальні  настрої активістів Нацкорпусу підтвердили і нещодавні події у Києві і Черкасах, де під час організованих ними акцій протесту сталися сутички з представниками Національної поліції.

Зіткнення активістів НК з поліцією у центрі Києва

За версією Нацполіції 9 березня, у у центрі Києаі та Черкаси під час масових заходів мітингарі намагалися силою прорвати кордон поліцейських, застосували газ дратівливої дії і піротехніку. Правоохоронці були змушені застосувати у відповідь фізичну силу і спецзасоби. Під час сутичок постраждали двоє правоохоронців.

У Черкасах під час охорони громадського порядку в центрі міста, де відбулись масові заходи за участі великої кількості громадян, під час від’їзду Президента України представники «Національного корпусу» намагались заблокувати кортеж глави держави та почали провокувати на бійку пересічних черкащан та поліцію. Активісти спробували прорватись на сцену, застосовуючи піротехніку. Правоохоронці застосували поліцейські заходи примусу. Внаслідок сутички постраждало 15 поліцейських, пізніше у  зведеннях правоохоронців ця цифра зросла до 22.

За поясненням же Білецького, сотня ветеранів війни на Сході прийшли на передвиборчий мітинг  діючого президента, який за сумісництвом є і Головнокомандувачем, щоб  подивитися йому в очі і поставити лише одне  питання – чому ще залишаються на свободі  його бізнес-партнер  похресником – батько і син Свинарчуки? Ті самі, які крали сотні мільйонів, а скоріш за все – мільярди з оборонного бюджету Країни.

Мені здавалося, що як Головнокомандувач Порошенко повинен бути радий спілкуванню з ветеранами, а як кандидат у президенти – радий спілкуванню зі своїми громадянами і потенційними виборцями. Але чомусь реакція його була дивною. Він заскочив у мерседес і кортеж рвонув ледве не давлячи людей, зігнаних на пропрезидентський мітинг, – зіронізував лідер Нацкорпусу, додавши, що Порошенко втік, вчергове виставивши поліцію як живий щит.

Єдиним же правопорушенням в той день, на його думку, були дії силовиків з незаконного перекриття київських вулиць і недопущення ветеранів на передвиборний мітинг.

При цьому згідно  «інсайдерськїй інформації» Білецького, Порошенко начебто готує відповідь активістам  Нацкорпусу у дусі попереднього  режиму: посадками, репресіями, погрозами.

Але якщо вони будуть йти цим шляхом, то зі стовідсотковою впевненістю говорити, що вони і закінчать так, як попередній режим, – попередив він.

Події на мітингу в Черкасах

За його словами , проти Нацкорпуса хочуть відкрити справу як проти злочинної організації.

До того ж, здійснюється великий тиск з боку влади  на ДБР. Вчора йшли, торги, виклики ДБР-івців в Адміністрацію президента з тим, щоб відкрити справу проти нас за нібито «ознаки злочинної організації». Тобто тепер Національний корпус, колишні азовці і так далі можуть стати злочинною організацією », – сказав Білецький.

Також він заявив, що президент нібито має намір розпустити полк Азов.

«Порошенко так само має намір мстити … полку Азов. Зараз ведеться активна розробка питання, як розпустити полк », – повідомив депутат.

Крім того, за його словами, влада готує фізичне усунення лідерів Нацкорпусу і партнерських організацій.

“Я назву конкретні імена та прізвища. І хай подають до суду, бо я на 100% переконаний у цій інформації. Замовником цієї історії виступає Порошенко. Виконавцем виступає Віктор Юнусович Кононенко на псевдо “Латиш” … Він через такого собі Іллю на псевдо “Кочівник” відповідає за зв’язки з криміналітетом … Через цього Іллю “Кочівника” буде зроблено замовлення на кримінал – знищення або фізичний тиск керівників руху. Орденоносець Порошенка “Нарік” буде давати своїх бійців. Ми ці плани чудово знаємо”, – проінформував під час прес-конференції 10 березня у Києві  Білецький, додавши, що представникам Нацкорпусу “на це чхати”.

Ми пройшли війну. Ми пройшли Майдан. Ми фронтовики і ветерани. І я би 10 разів подумав перед тим, як брати такі замовлення”, – сказав Білецький. Також, за його словами, влада хоче знищити полк Азов. “Ведеться активна розробка питання, як розпустити найкращий бойовий підрозділ, який зараз знаходиться на фронті і має за останні два місяці величезні досягнення зі знищення терористів і бронетехніки, – наголосив лідер націоналістів.

Не дивує, що на тлі цих подій піднялась нова хвиля звинувачень у можливій співпраці міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і Національного корпусу. Однак жодних прямих доказів цього наведено поки не було.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко тут же  натякнула, що за подіями в Черкасах також може стояти керівництво МВС.

“У мене питання до МВС: ви не загралися в політику, друзі?”, – написала у ФБ Геращенко.

В Нацкорпусі будь-який зв’язок з Аваковим категорично заперечують. Ніякого зв’язку з Арсеном Аваковим. Все, що розкручується навколо цього, – не дуже розумне повторення кліше, яким Адміністрація президента намагалася знищити кожен добровольчий батальйон … Вирішили, що нашою темною стороною буде Аваков”, – пояснив Андрій Білецький.

У якості прикладу, за його ствердженням, він як нардеп “жодного разу не голосував за те, що потрібно Народному фронту і Авакову.

“Весь цей зв’язок – ” секрет Полішинелю “, його неважко прорахувати: абсолютна більшість добровольчих підрозділів входило в структуру МВС … Полк Азов (на основі якого і утворився Нацкорпус) ніякої міліцейської функції ніколи не виконував”, – підкреслює Білецький.

Поліція перекриває Банкову на замовлення Порошенко,  затягує справи Свинарчуків, поліція прикриває Порошенко, як мати свою дитину, зокрема в Черкасах, репресує Нацкорпус, а зв’язки  чомусь приписують  не Авакову з Порошенком, що входять в одну коаліцію, а  мені. Це абсурд і ахінея, – вважає нардеп.

Не менш категорично заперечує взаємодію з Нацкорпусом і сам очільник МВС Арсен Аваков, засудивши при цьому різко дії націоналістів під час акцій в останні вихідні.

А на переконання  політолога Володимира Фесенко  вплив Авакова на «Національний корпус» занадто перебільшено. На думку експерта, в оточенні Петра Порошенка бачать ситуацію в спотвореному вигляді, тому і намагаються «звалити» все на главу МВС.

Це такий же міф, як міф, що Зеленський – маріонетка Коломойського. Зв’язок є і вплив Коломойського є, але він не маріонетка. Точно також Білецький – не маріонетка Авакова. У нього є власні інтереси. Звичайно, якби кон’юнктурно вони пов’язані і по життю вони пов’язані.Та треба зважати, що у Білецького і у Нацкорпусу є виключно свої інтереси.

А на думку народного депутата Мустафи Найєма, керівництво МВС не організовувало заворушення, але свідомо їх допустило. Політик вважає, що Аваков просто прорахувався, думаючи, що зможе утримати під. контролем «хаос і протест».

Відкинули в Нацкорпусі і звинувачення влади у кремлівському впливі на їх діяльність, заявивши , що за підсумками масштабної акції, яку 9 березня провів Національний Корпус, вимагаючи покарати Олега Свинарчука та його підручних, прес-служба БПП не вигадала нічого смішнішого, ніж повторити мантру про утаємничених «проросійських реваншистів». Ними вже традиційно є всі опоненти Петра Олексійовича та «олігархів-втікачів, – зазначено в заяві.

Нагадавши при цьому, що за роки «рішучого й безкомпромісного» правління Порошенка так і не було розпочато процес припинення існування в Україні російського окупаційного бізнесу. При чому не лише у вигляді роздрібної торгівлі, але й у стратегічно важливих галузях української економіки, як от постачання електроенергії, банківська галузь та мобільний зв’язок.

Всі українські санкції відносно російського бізнесу є настільки вихолощеними та обережними, що не помітити за їх авторством знов таки тих самих «проросійських реваншистів» просто неможливо. Ну а про вільну діяльність в Україні неприхованих ворогів української державності на кшталт Медведчука годі й говорити: чим не красномовний факт потурання Президентом України реальному агенту впливу Москви?! Чим не приклад типового «проросійського реваншизму»?!, – запитують в Нацкорпусі, звертаючи увагу на те, що зараз розгорнута вже ціла інформаційна кампанія з дискредитації організації.

Зокрема  з цією метою в соцмережах створюють фейкові сторінки з символікою Нацкорпусу, на яких поширюють провокативні матеріали.

Наголошуємо, що Національний Корпус не має жодного стосунку до подібних сторінок із закликами до повалення конституційного ладу, антидержавних і незаконних дій і не підтримуємо такі речі. Ми виступаємо категорично проти дій, спрямованих на руйнацію держави, – інформують активісти.

Безумовно, неабияка політична активність Нацкорпусу за декілька тижнів до виборів викликає певну підозру у заангажованості активістів і співпраці з кимось з головних опонентів діючого президента на нинішніх виборах.

І тому , на думку політолога Юрія Свєтова, варто очікувати, що протягом усього березня перед виборами будуть проходити акції радикалів.

«На Україні давно вже нічого спонтанно не відбувається, особливо зараз, коли йде президентська гонка: різні сили маніпулюють справжніми проблемами, які є … В очах радикалів Порошенко – зрадник: Мінські угоди він не розриває, вони від нього чекають війни, в їх очах він не виконав те, що повинен зробити. Ми весь березень будемо спостерігати, як такі мікровулкани будуть вибухати , – вважає експерт.

Та розглядаючи причини нещодавніх бурхливих виступів націоналістів не варто забувати, що в рядах «Національного корпусу» чимало колишніх військових і ветеранів АТО / ООС, які дуже болісно сприймають факти корупції в оборонній сфері, – нагадує політолог Ігор Петренко.

Підстави для того, щоб бути радикально налаштованими, безумовно були, хоча, звичайно ж, неправильно використовувати такі методи, – додав він.

Тому, враховуючи особливі «симпатії» Нацкорпусу до існуючого владного режиму та обставини гучного корупційного  скандалу в оточенні президента, не варто дивуватися збігові інтересів цієї партії з інтересами майже усіх політичних сил, які щиро бажають усунути Петра Порошенка з головної посади країни. А самому гаранту замість використання сумнівних політичних методів напевне варто задуматися над реальними кроками для уникнення політичної ескалації, пов’язаної з цим скандалом.

При цьому на думку політичного експерта Юрія Романенко, висловлену в коментарі “Новинам”, зіткнення з Нацкорпусом – це чіткий знак, що буде на Банковій, якщо результати вибори намалюють під Петра Олексійовича. Все погано для Порошенка, все відкладені рішення тепер спливають, – констатує експерт.

Залишити відповідь