Четвер, 25 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаУкраїна

Короля робить почет. ЗЕ-команда в персоналіях

Настав той день, коли Володимир Зеленський обіцяв нарешті оприлюднити склад своєї команди. Тобто настав він ще вчора: в ефірі 1 + 1 (хто б сумнівався)  зазначений кандидат у Президенти таки назвав частину своєї команди. Користувачі соцмереж відразу охрестили її «Спарта навпаки», або «команда “Відторгнуті”». Справді, ці персоналії викликають багато запитань.

Руслан Стефанчук – ідеолог, відповідає за реформування державних і правових інституцій. Він є ідеологом виборчої програми кандидата, яку не розносив в пух і прах лише лінивий. А нещодавно Руслан Стефанчук разом із Данилом Гетманцевим (нижче у цьому списку) заявили про існування якогось «секретного плану» для ВР.

Іван Баканов – офіційний голова партії «Слуга народу», відповідає за взаємини із ВР. На його ім’я зареєстровані компанії ТОВ «Студія Квартал-95» і ТОВ «Квартал-95». Засновником ТОВ «Квартал-95» є  зареєстрована на Кіпрі «Грін Фемілі Лтд (Green Family Ltd), серед керівників  якої – дружина Івана Баканова, Оксана Лазаренко. Кіпрські офшори – темна справа…

Дмитро Разумков – питання внутрішньої політики. Публічно принципово говорить виключно російською – мовляв, таким чином демонструє, «що не треба приїздити на танках, приходити з кулеметами, автоматами та “зеленими чоловічками” та захищати мене як російськомовне населення». Чому після кількох епічних зашкварів його не викинули за борт, до кінця не ясно. Процитуємо українського класика Юрія Андруховича: «Особа, вуста якої від імені Штабу Зеленського так виразно проартикулювали згадане “винесення за дужки” віри, мови та історії, цілком тягне на софт-версію незабутнього Табачника. В одній з учорашніх теледискусій зненацька промайнула інформація (як на мене, недостатньо наголошена) про його недавнє політичне минуле: Дмитро Разумков, виявляється, був одним із лідерів молодіжного крила Партії реґіонів і належить до середовища небезвідомого реґіонала Хомутинника». Проте Дмитро Разумков наголошує, що лише був членом ПР у 2006-10 роках. А в 2010-2014 роках працював із Сергієм Тігіпком, з яким знався ще батько Дмитра ще з часів роботи у Дніпропетровському комсомолі й якого запропонував на посаду віце-прем’єра в уряд Павла Лазаренка. Хто сказав «люстрація»?

Олександр Данилюк – міжнародні відносини, економіка, фінансова та банківська політика. Про нього можна говорити настільки довго, що краще просто додаймо відео, де можна послухати його самого.

Руслан Рябошапка – правоохоронна та антикорупційна політика. Тут теж можна говорити довго, тому обмежимось одним скріном.

Галина Янченко – експерт з антикорупційної політики і діджитал-рішень для держави. Мабуть, тут більше цікаво, що її чоловік, Віктор Андрусів, є виконавчим директором Українського інституту майбутнього, який позиціонує себе як незалежний аналітичний центр (хоча фактично доклав руку до цьогорічної кампанії, підтримуючи Зеленського). Віктор Андрусів устиг попрацювати заступником голови Донецької ВГА Павла Жебрівського.

Денис Монастирський – правоохоронні органи. Він також працює в Українському інституті майбутнього.

Сергій Іонушас – органи правосуддя. Адвокат, керівник юридичної фірми «Гелеон», яка співпрацювала зі студією «Квартал 95».

Іван Апаршин – експерт з безпеки та оборони. Відомий волонтер Роман Донік прокоментував це так: «Апаршин із 2005 по 2014 рік був на посадах, які відповідають за військову політику, стратегічне планування, безпеку країни. Розумієте, саме ця людина визначала загрози для країни і розвиток ЗСУ. Тобто хто противник і що робити. Нарощувати або скорочувати. Ось уся його діяльність на цих посадах – це і є армія початку 2014 року. Це його дітище і результат його роботи.
А ось коли почалася війна, Іван Апаршин у захисті країни помічений не був. Зовсім. Ось ніби зник з радарів.
А, ні, вибачте, трохи не так. Коли країна захлиналася кров’ю під Іловайськом, Іван Апаршин відпочивав із дружиною в Карлових Варах. Ще він там зустрічав Різдво, коли вже був Майдан, але це таке. Хоча не дуже дешево.
Його дружина, як і раніше, сидить в Однокласниках. І визначається в тестах, яка країна їй ближче – СССР або Раіся, Україна там не розглядається, зовсім».

Світлина від Roman Donik.
Світлина від Roman Donik.
Світлина від Roman Donik.
Світлина від Roman Donik.

Ірина Венедіктова – реформа судової системи. Доктор і професор юридичних наук, але, складаючи іспит до Верховного суду України, не набрала навіть мінімального балу, необхідного для участі в конкурсі. Відома кількома яскравими ляпами. Наприклад, супроводжуючи Зеленського під час  поїздки до Брюсселя, заявила, що курс України на Євросоюз і НАТО внесли в преамбулу, хоча насправді це написано в Конституції. А у підготованому заздалегідь виступі переплутала слова «ратифікувати» й «імплементувати», заявила про відсутність в Україні закону про референдум із 2012 року (коли він діяв до 2018 року) і намір встановити в країні «пряме народовладдя», поняття якого суперечить Конституції, оскільки передбачає затвердження норм права без згоди Верховної ради.

Сергій Бабак – освіта та наука. Про те, як він став тим, ким став, можна почитати ось тут – матеріал більш ніж десятирічної давності. Ми додамо до цього коментар Микити Соловйова з об’єднання «ДемСокира»: «Цього разу місту і світу явили члена Зекоманди (дробить слово кожен на свій смак), що відповідає за науку і освіту. Це виявився іксперд, який подарував Зе один із перших гучних фейлов. Так-так, це саме той унікум, який на серйозних щах розповідав про реальність зарплат учителів по 4000 доларів на місяць. Правда, судячи з наведених ним викладок, йому в дитинстві вчителя математики не вистачило».

Марина Бардіна – політика рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. Помічниця Сергія Лещенка (хто такий Сергій Лещенко, можна не розповідати).

Олег Бондаренко – екологічна політика. Поки що серйозного компромату на нього в інтернеті нема.

Андрій Герус – енергетика, ЖКГ та антимонопольне регулювання. Не дивує, оскільки Андрій Герус – давній і послідовний борець із Порошенком.

Данило Гетманцев – економіка фінанси та оподаткування. Був одним із співзасновників оператора національних лотерей ТОВ «М.С.Л.», діяльність якого потрапила під санкції РНБО. На цей момент Гетманцев вийшов із числа засновників, а санкції з «М.С.Л.» знято. У 2016 році подавався на посаду судді в оновлений Верховний суд, але не пройшов конкурсу.

Євген Комаровський – медицина. На жаль, уже встигли випиляти відео, зроблене одним глядачем, котрий подивився кілька передач Комаровського поспіль, а не з розривом у часі, за який більшість устигає забути все сказане в попередньому ефірі. Глядач був настільки вражений тим, як Комаровський в одній передачі говорить діаметрально протилежне сказане ним же раніше, що змонтував такі висловлювання поруч. Окрім того, не бачачи нічого особливого, він розповів, як підтасовував діагнози причин смерті дітей, аби не псувати статистику. Без коментарів.

Результат пошуку зображень за запитом "фейспалм"

Сергій Кальченко – експерт із виборчого законодавства європейських стандартів у питаннях у сфері прав людини. Від імені ТОВ «Кіноквартал» здійснював юридичний супровід у справі про оскарження постанови про заборону російському акторові Федору Добронравову на в’їзд, а також демонстрацію фільмів із його участю.

Олександр Мережко – міжнародні відносини та народовладдя. Коли стало відомо, що адвокат олігарха Ігоря Коломойського Андрій Богдан працює у штабі Володимира Зеленського, Олександр Мережко заявив, що це не впливає на погляди кандидата у президенти.

Вікторія Страхова – банківська діяльність. Працювала корпоративним секретарем «Приватбанку» після його націоналізації, звільнилася зі скандалом. Пізніше стверджувала, що процедуру націоналізації «Приватбанку» було проведено не зовсім законно. Тепер перед нею відкриються нечувані перспективи…

Михайло Федоров – керівник діджитал-напрямку Зекоманди. Що ж, цей напрямок Зекоманда освоїла дуже добре. Адже саме вміла робота з соцмережами створила «феномен Зеленського». Дуже цікаво, які завдання поставлять перед Федоровим у разі перемоги.

Багато тих, хто працював на Зеленського під час цієї кампанії, до списку не потрапили. Але говорити про них варто окремо.

Який висновок можна зробити з цього? Команда Зе – різношерста і складається з людей, скомпрометованих різною мірою. Що вийде в результаті, прогнозувати складно, оскільки приймати рішення будуть не так люди із цього списку, як ті, котрі офіційно взагалі не мають ніякого стосунку до Зеленського. Інтрига є. Хоч це тішить…



Залишити відповідь