Четвер, 28 Березня, 2024
Для себеІсторіїПодіїСвіт

Навіщо поляки б’ють опудало єврея – Gazeta Wyborcza

Ритуальне побиття опудала єврея у польському містечку Прухнік викликало обурення не лише єврейських організацій, але й багатьох поляків, пише польська Gazeta Wyborcza.

Театралізоване дійство, у центрі якого було опудало Юди, стилізоване під єврея-хасида, відбулося у Прухніку під час великодніх святкувань.

Раніше такі шоу відбувалися кожного Великодня, однак згодом Католицька церква виступила проти.

Побиття опудала

Десять років у польському містечку нічого подібного не відбувалося. Чому повторилося тепер, пояснює професор Міколай Вінєвські.

“Це типово антисемітський дискурс. Ненависть, яка походить зі страху, що містичний єврей повернеться і забере ваші гроші й будинки. Тут ми можемо говорити про появу вторинного антисемітизму, на яку накладаються суспільно-політичні конфлікти”, – каже професор Вінєвський.

Як зазначає газета, неоднозначний ритуал у Прухніку, міг стати реакцією на привітання польських євреїв із Пуримом послом США у Польщі Джорджет Мосбахер. І хоча вона вже за декілька днів привітала польських католиків із Великоднем, обуренню на її сторінці у Twitter не було меж.

Коментатори нагадували пані Мосбахер, що католиків у Польщі 90% населення, а юдеїв — менше одного.

Така суспільна поведінка може мати сумні наслідки для цілої країни, вважає видання.

“Я б цим не легковажив. На перспективу, це може мати вплив на ставлення поляків до того, що їх оточує та на норми суспільної поведінки. Я не бачив жодної реакції з боку урядовців. Не чув жодних коментарів від когось із влади, які б засудили образи на адресу посла одного з наших найближчих союзників”, – підсумовує професор Вінєвський.

Залишити відповідь