П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеСкандалСуспільствоУкраїна

Отримати громадянство Росії мешканцям ДНР та ЛНР стало простіше. Путін допоміг

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене надання громадянства жителям окремих районів Донецької і Луганської областей, пише ВВС Україна

Команди чинного президента України Петра Порошенка та обраного президентом Володимира Зеленського повідомили BBC News Україна, що готують офіційну реакцію на дане рішення.

Відповідно до опублікованого у середу указу, право на спрощене отримання громадянства мають люди, які постійно проживають на Донбасі.

Для цього необхідно подати відповідну заяву, копію документа, який підтверджує особу і місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо дитині просять надати громадянство РФ.

Розгляд таких заяв має займати не більше трьох місяців.

Жителі самопроголошених “ДНР” і “ЛНР” зможуть отримати російські паспорти без обов’язкових в інших випадках іспитів і вимоги про проживання в Росії понад п’ять років.

Помічник президента Росії Владислав Сурков у коментарі ТАСС назвав це рішення “справедливим та неминучим”.

“Це борг Росії перед людьми, які говорять та думають російською, які зараз опинилися в дуже важкій ситуації через репресивні дій київського режиму”, – сказав він.

Помічник Путіна сказав, що Україна “відмовляється визнавати їх своїми громадянами, вводячи економічну блокаду, не допускаючи їх на вибори, застосовуючи проти них військову силу”.

“Отримавши паспорти, люди будуть відчувати себе більш захищеними і вільними”, – ввжає російський урядовець.

У середині квітня ЗМІ повідомляли, що такий документ вже підготовлений і чекає на підпис президента Росії.

Очікувалося, що указ опублікують після другого туру президентських виборів в Україні.

У кінці березня в Росії набрали чинності поправки до закону “Про громадянство”, відповідно до яких президент отримав право визначати категорії іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право на отримання російського паспорта за спрощеною процедурою.

"Паспорти"
У 2017 році Росія визнала документи так званих ДНР і ЛНР

У 2017 році пан Путін підписав указ про визнання Росією документів, виданих в самопроголошених республіках Донбасу. В указі йдеться, що така заява була прийнята “з метою захисту прав і свобод людини і громадянина”.

На 1 січня 2019 року в постійне населення “ДНР” оцінювалося її владою у 2,28 мільйона осіб. Населення “ЛНР” оцінюється в 1,45 мільйона осіб.

Утім, українська влада не визнає такі дані самопроголошених республік.

У розмові з BBC News Україна міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш розповідав, що за приблизними підрахунками, у непідконтрольних районах Донеччини і Луганщини зараз проживає максимум 2,7-2,8 млн мешканців.

Він також розповів, що якась кількість жителів непідконтрольних територій працюють в Росії: “Частину висококласних інженерів росіяни переконали виїхати у РФ працювати на російську оборонку, у конструкторських бюро. Їх не багато, але вони там є, дехто забрав і свої родини. А ще частина працює на шахтах у Ростовський області. Або ж вахтовим методом їздять працювати аж на схід РФ”.

Реакція України

Голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський вважає рішення Путіна свідченням того, що “Росії довіряти не можна” і вона “крок за кроком хоче знищити нашу державу”.

“Процес, який він сьогодні запустив, однозначно говорить, що вони (Росія – ред.) тепер легітимізують свою агресію. Якщо раніше це було зрозуміло нам з точки зору військової агресії, то тепер це агресія на державному рівні”, – сказав він в ефірі телеканалу “Прямий”.

За словами політика, Україна вже давно відреагувала на дії Росії: ввівши санкції, оголосивши її державою-агресором, посиливши військо та обороноздатність України.

“Я хочу звернути увагу, що Путін та його “говорящі голови” неодноразово розказували, що для покращення стосунків із Росії та врегулювання конфлікту, їм треба аби Порошенко не був президентом. Мушу розчарувати пана Зеленського — його обрання призвело до розширення агресії, а не до врегулювання, не до пошуку компромісів, тому що цей факт видачі паспортів — це легітимізація російської агресії”, – сказав пан Пашинський.

Залишити відповідь