П’ятниця, 29 Березня, 2024
Світ

У Британії попередили про загрозу ядерної війни

Відсутність значущих угод про контроль над озброєннями у поєднанні з розривом дипломатичних відносин між країнами і новими технологіями підвищують ймовірність застосування ядерної зброї 

Про це йдеться в доповіді комітету з міжнародних відносин Палати лордів британського парламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Доповідь опублікована напередодні наради ООН з питань нерозповсюдження ядерної зброї, запланованої на наступному тижні.

Серед основних моментів, що викликають стурбованість, в документі названі “непорозуміння, прорахунки або помилки, які можуть призвести до застосування ядерної зброї”.

Також занепокоєння викликає поширення цифрових комунікацій і використання “безрозсудної ядерної риторики” в інтернеті, яка “може привести до непорозуміння”.

Крах міжнародних договорів у галузі озброєнь і припинення процесу ядерного роззброєння перераховуються серед питань, які можуть також мати негативні наслідки і які необхідно вирішувати.

Комітет закликає уряд “заохочувати більш широкий діалог між усіма державами, що володіють ядерною зброєю, до питання про ядерний ризик і знижувати глобальну напруженість”.

Крім того, в доповіді рекомендовано зберегти іранську угоду.

Також комітет заявив про своє бажання, щоб обговорення в НАТО сприяли або відродженню договору про РСМД (Договору про ракети середньої і меншої дальності), від якого відмовилися США і РФ, “або, принаймні, дозволили уникнути розгортання ракет середньої дальності в Європі” .

Залишити відповідь