Субота, 20 Квітня, 2024
АнонсиПодіїСкандалСуспільство

9 травня «Інтер – на цвинтар» знову візьметься за старе. Буде весело?

Традиційно 9 травня «Інтер» заграє з любителями поностальгувати за СРСР, які становлять значну частину його аудиторії. І цілком очікувано частині українського суспільства це, м’яко кажучи, не подобається. Цього року конфлікт інтересів знову наближається до гарячої стадії. Але є нюанси.

Почнімо з того, що керівниця Inter Media Group Анна Безлюдна вже не перший рік на початку травня змінює обкладинку свого акаунту в ФБ на радянсько-патріотичну й анонсує повний синхрон із російськими телеканалами 9 травня, або, кажучи простіше, «побєдобєсіє».

Торік напередодні 9 травня в соцмережах з’явилося відео з анонсом концерту телеканалу «Інтер» до Дня перемоги, у якому ведучі заявили, що «не можуть дозволити, щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили в факельних ходах по нашій столиці, де кожен метр политий кров’ю наших співвітчизників».

Це викликало очікувану реакцію: 9 травня «Національний корпус» та «Національні дружини» організували пікет під стінами каналу «Інтер» з вимогою «позбавити ліцензії канал олігарха-колаборанта Льовочкіна, в ефірі якого системно проводиться антиукраїнська редакційна політика». Тоді стіни каналу обклеїли наклейками «Зробимо Інтер патріотичним» та «Інтер буде наш», а представники радикальної групи С14 облили лайном і зеленкою голову Російського центру науки і культури. Пікетувальники також вимагали від «Інтера» прибрати зі святкового вечірнього концерту «пропагандистські заяви, озвучені ведучими концерту на відеофрагменті, що потрапив у мережу інтернет». «Якщо цього не відбудеться, ми залишаємо за собою право на будь-які адекватні дії у відповідь», – пригрозив «Нацкорпус».

Світлина від Газета "Край".

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення посварила «Інтер» пальчиком і закликала «припинити спроби розколювати країну». І ще довелося заплатити штраф у розмірі 4,046 млн грн. Але великого враження на телеканал це не справило. Як доказ – цьогорічна програма 9 травня.

Нічтоже сумняшеся «Інтер» анонсує мовою країни, яка на нас напала, день проросійського медіапродукту. Активісти звернулися до СБУ з офіційним листом, вимагаючи вжити заходів із цього приводу.

Слід окремо зазначити фільм «Ни шагу назад!», серед акторів якого – головний герой російської стрічки «Донбасс. Окраина» – Гела Месхія. Представники громадської ініціативи #ВимкниРосійське наголошують, що цю стрічку профінансовано Міністерством культури РФ, відзнято в анексованому Криму та заборонено до показу в Україні відповідно до статті 15-1 Закону України «Про кінематографію».

Судячи з промо-анонсу «Победа. Одна на всех», у цій телепередачі використовуватиметься радянська символіка. Це порушення норм Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»яким комуністичний режим прирівняно до нацистського.

«Медіапродукт, що транслює “Інтер”, – загроза національній безпеці України, – сказав Дмитро Жмайло, співкоординатор кампанії “Інтеру – бойкот”. – Адже під призмою російської пропаганди через маніпуляцію фактами та пам’ять про загиблих українським глядачам нав’язуються радянські стереотипи про події Другої світової війни». Дмитро Жмайло вважає, що, насичуючи свій ефір проросійською пропагандою, «Інтер» намагається демонтувати фундамент української національної ідентичності, нав’язати цінності «русского мира» та «єдиного радянського народу», який переміг фашизм у Другій світовій війні. Все це є нічим іншим, як елементом гібридної війни Російської Федерації проти України, спрямованої на розкол українського суспільства та ліквідацію української державності. Активісти називають «Інтер» зброєю Російської Федерації в інформаційній війні проти України. «Телеканал уже не вперше і, на жаль, поки що не востаннє вдається до інформаційних операцій проти українських національних інтересів, прикриваючись свободою слова та апелюючи до міжнародної спільноти про наявність цензури в Україні», – написали вони у своєму прес-релізі.

Політолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментував це дуже гостро: «Керівниця Inter Media Group Ганя Безлюдна вже заявила сьогодні “Страна.уа”: “Миллионы зрителей ждут 9 Мая именно на «Интере». Мы знаем об этом, потому что они уже пишут нам. …И люди на странице “Интера” в фейсбуке пишут: “Ждем! Ждем 9 мая на “Интере”, ждем концерт, премьеры…” Мы будем, по сути, вместе праздновать — с теми миллионами, а это обычно порядка 13-17 миллионов зрителей, которые смотрят “Интер” 9 мая, — это огромная цифра! — мы будем вместе с ними праздновать День Победы. Люди будут ощущать эту сопричастность, общность в этот день. Что это наша страна, наш праздник, невзирая ни на что. Для нас очень важно, что в этот день мы можем дать людям поддержку, укрепить их уверенность в своей правоте, в нашей общей исторической правде”.

Ну, про щире бажання мільйонів громадян України долучитись до побєдобєсія – це правда. Як правда і те, що “9 мая” в цілому – проект ворожої пропагандистської машини. Дозвіл іноземним агентам впливу маніпулювати свідомістю громадян воюючої держави – це навряд підпадає під визначення “свободи слова”. Як і 4 мільйони штрафу навряд можна назвати достатнім покаранням – для того треба як мінімум додати три-п’ять нулів до суми.

Я вже неодноразово казав: немає сенсу забороняти трансляцію в Україні російських телеканалів, якщо з номінально українських цілком легальних телеканалів ллється абсолютно те саме рафіноване кремлівське лайно».

Світлина від Sergiy Tsyhipa Major Vikhr.

Навряд чи варто покладати якісь великі надії на СБУ – і не лише тому, що сьогоднішній її пост у Фейсбуці починається словами «СБУ вшановує пам’ять полеглих Героїв Другої світової війни та її ветеранів, які своєю перемогою над агресором захистили світ від жахіть фашизму» (коментатори відразу звернули увагу: «фашизм в Італії був пора б вже знати гасла комуняцькі не змінюються», але текст ніхто не виправив). Тому активісти завтра здійснять акцію відчаю – прийдуть під офіс «Інтера» на вул. Щусєва, 26 о 15.00, щоб передати символічну «чорну мітку». Сам по собі цей жест навряд чи справить враження на «Інтер». Але, як ми пам’ятаємо, пірат, котрий отримав «чорну мітку», через деякий час помирав за нез’ясованих обставин…

Подивимося, яка доля спіткає «Інтер».

Залишити відповідь