Понеділок, 13 Травня, 2024
АвторськеСуспільство

Мітинг на підтримку Зеленського: 25 %?

Сьогодні вранці під Верховну раду прийшли прихильники новообраного Президента, аби натиснути на депутатів і домогтися призначення інавгурації на 19 травня. Причому сама «сторінка Зеленського» від цієї акції відхрестилася ще заздалегідь.

Утім, така позиція штабу Зе не викликала розуміння у більшості симпатиків навіть у соцмережах.

Активістка та блогерка Ліза Богуцька, котра активно закликала зібратись 14 травня о 9.00 під ВР, також розкритикувала цю заяву на своїй сторінці у Фейсбуці: «Прошу звернути увагу Президента Зеленського на цю заяву “команди”. Для того, щоб таке написати, треба спочатку прочитати Конституцію.
Ст.5.

Україна є республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Ст.39.

Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.


Володимире Олександровичу!
Мирні зібрання, мітинги і демонстрації є нормою ПРЯМОЇ ДІЇ задекларованої Вами прямої демократії.
Підтримка Вас на виборах Президента теж була нормою прямої дії волевиявлення людей.
Ми виходимо 14 травня до Верховної Ради не тому, що стежимо за тим, покличе нас Ваша команда чи ні. А тому, що вважаємо Верховну Раду антинародною, і тому, що кожен наступний день перебування Порошенка на посаді Президента згубні для України.
Ми виходили з масштабними Маршами протесту в 2017-2018 рр. і готували ними ґрунт для реалізації норм прямої демократії та підтримки антисистемного кандидата на виборах Президента України в 19 році.
Ми не збираємося брати штурмом Верховну Раду, або розстрілювати “народних” депутатів. Мета нашої акції-показати парламентарям, що МИ, народ України, готові відстоювати свої права, прописані в Конституції.
4 травня я написала пост про Вашу зустріч із “народними обранцями” і спікером ВР. Закликала людей вийти до Ради 14 числа, щоб підтримати запропоновану Вами дату інавгурації. Мій пост набрав більше 13 000 перепис.
Ми свідомо не зверталися за дозволом ні до Вас, ні до Вашій команді.
У нас є наше суверенне право!
У 14 році “лідери Майдану” закликали народ розходитися, переконавши їх, що впораються тепер самі.
Впоралися. Досить.
Будь-менеджмент країни тепер ЗАВЖДИ буде під контролем народу».

Світлина від Mikheil Saakashvili.

Отже, попри протести самого «узеленського», акція відбулася. Її основним організатором став Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі, тому, крім призначення дати інавгурації на 19 травня, мітингувальники вимагали також повернення Саакашвілі до України і висловлювали підтримку Надії Савченко (принаймні частина з них).

Проте вимоги кількох десятків учасників акції значною мірою нівелювалися проведенням трьох інших акцій у той же день на тому ж місці. Насамперед слід зазначити акцію протесту ради профспілки залізничників і транспортних будівельників України – вона була чи не найчисельнішою, хоча близько 3,5 тис. залізничників зі всієї України, на яких розраховували організатори, вона все-таки не зібрала і до 13.00, як планувалося, не протривала.

Профспілка прийшла шукати у ВР управи на керівництво «Укрзалізниці». На думку залізничників, ВР має зобов’язати АТ «Укрзалізниця» підвищити годинні тарифні ставки і посадові оклади звичайним залізничникам мінімум на 25 %, причому з 1 квітня 2019 року; а ще виплатити у першому півріччі 2019 року винагороди за підсумками роботи у 2018 році у розмірі не менше 50 % місячної тарифної ставки, посадового окладу; а з 1 вересня 2019 року встановити суми добових витрат при відрядженні працівників у межах України у розмірі 200 грн. Серед найбільш важливих вимог профспілчан – відсутність скорочень упродовж року та розрахунки нормативної чисельності працівників на обсяги роботи з урахуванням норм праці у регіональних філіях, забезпечити достовірний облік робочого часу, зокрема часу роботи позанормово та у вихідні дні. Крім того, учасники акції вимагали від уряду урізати зарплату керівництва «Укрзалізниці» до рівня зарплати робітника І розряду.

Світлина від Коаліція "За вільну від тютюнового диму Україну".

Учасники другої паралельної акції, котра проходила в той же час у тому ж місці, вимагали від ВРУ заборонити рекламу цигарок у магазинах. Організаторами були коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» та низка інших організацій подібного спрямування. Учасники закликали парламентарів прийняти антитютюновий законопроект №4030а, який уперше за три роки потрапив до прохідної частини законопроектів і здобув шанс нарешті бути розглянутим у першому читанні.

Коли від другої акції залишилися самі стенди, почалася третя. Громадянський рух «Хвиля» під гаслом «Міняти треба все» закликав підтримати новий закон про вибори та відновити статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення чиновників. Віктор Чумак, лідер цього руху, запевнив, що акція традиційна: щовівторка прихильники ідеї «міняти треба все» приходять сюди, щоб у вільний мікрофон висловити народним обранцям усе, що вважають за потрібне.

Отже, акція прихильників Зеленського пройшла не майже непоміченою, але майже потонула в інших паралельних заходах – адже, виходячи з кількості акцій, три чверті мітингувальників під стінами ВР висували парламенту зовсім інші вимоги.

Утім, уже сьогодні буде видно, яка акція виявилася найуспішнішою.

Залишити відповідь