П’ятниця, 29 Березня, 2024
Події

У Кишиневі пройшов позачерговий Конгрес українців Молдови, де обрали нове керівництво

Позачерговий Конгрес українців Молдови підбив підсумки роботи українських товариств та обрали нове керівництво української громади.

Про це повідомляє Укрінформ.

В роботі Конгресу взяли участь голови українських товариств з усієї республіки та делегати з усіх районів компактного проживання українців.

Заступник голови української Громади Молдови Віталій Мруг висловив подяку делегатам Конгресу і гостям, які прибули з України (голова українського Всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний – м.Київ) та Румунії (заступник голови Спілки українців Румунії Даніель Середенчук – м.Ясси), а також дипломатам Посольства України у Молдові (делегацію українських дипломатів на Конгресі очолював Надзвичайний і Повноважний Посол України у Молдові Іван Гнатишин).

На початку роботи Конгресу було виконано Гімн Республіки Молдова та України.

«Сьогодні ми зібралися на позачерговий Конгрес, так як українці Молдови понесли непоправну втрату – від нас пішов голова української Громади Микола Олійник, який стояв у витоків відродження українського руху у Молдові, сприяв об’єднанню українців, збереженню української культури, мови, традицій і прав українців, які проживають в Молдові», – зазначив Віталій Мрук.

Делегати вшанували пам’ять Миколи Олійника хвилиною мовчання.

За його словами, перед українцями Молдови сьогодні стоять непрості завдання, з огляду на ситуацію на історичній Батьківщині.

«Ми зобов’язані, підводячи лінію під підсумками зробленої роботи, подумати спільно не тільки про збереження національної культури, а й про майбутнє наших дітей, а це значить потурбуватись про збереження шкіл з викладанням української мови, дитячих садочків і участь українців республіки в роботі державних структур для просування інтересів спільноти» – підкреслив Мрук.

З політичною ситуацією в Україні присутніх ознайомив посол Гнатишин. Дипломат запевнив, що політична ситуація в Україні покращиться, і українці можуть розраховувати на комплексну і всебічну підтримку історичної Батьківщини.

«Україна пройшла відповідний тест на демократію під час виборів президента. Оцінка міжнародної спільноти отримана дуже висока: вибори пройшли за найвищими європейськими демократичними стандартами», – зазначив посол.

Залишити відповідь