Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Парубій назвав роки, які стануть для України вікном можливостей вступу в ЄС

Період 2025 — 2027 років це час, коли Україна має великі шанси отримати членство в Європейському союзі

Про це заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час спільного брифінгу Головою Сейму Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом та Маршалком Сенату Республіки Польща Станіславом Карчевським у Києві, повідомляє сайт Верховної Ради.

Парубій зазначив що під час Х Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща «Безпека. Розвиток. Демократія. Сильні разом», яка проходила 7-8 червня 2019 року у Києві, був підписаний заключний документ, в рамках якого було досягнуто домовленості дотримуватись стратегії 2025 і 2027 – стратегії плану України на шляху до ЄС.

«Ми визначили, що, власне, цей період – 2025 і 2027– це період великих шансів України на шляху до ЄС», – сказав він і пояснив, що це роки головування Польщі та Литви у Раді ЄС у 2025 та 2027 роках.

«Це вікно можливостей для України для вступу до ЄС», – наголосив Парубій і підкреслив, що необхідно розпочати підготовку до цього вже зараз на основі Стратегії ЄС, з урахуванням ініціативи Сейму Литовської Республіки «Україна-2027».

Політик також повідомив, що на цій Сесії МПА було оголошено про створення додаткового, четвертого, комітету у структурі Міжпарламентської Асамблеї Литва-Польща-Україна – комітету з питань безпеки.

«Ми узгодили, що координація наших дій з питань безпеки є важливою і актуальною, оскільки гібридні виклики, що стоять перед нашими країнами в обороні від російської агресії є подібними і спільними: зокрема, це інформаційна безпека, це кібербезпека, енергетична безпека, гуманітарна безпека», – сказав він.

Парубій підкреслив, що безпека у сьогоднішньому світі – це не тільки зброя і танки – це дуже широкий спектр питань.

«Тому ми стали ініціаторами підписання заяви від парламентів країн нашого регіону проти Північного потоку-2», – нагадав він і зазначив, що на цій Сесії МПА було також ухвалено рішення про збільшення парламентаріїв від кожної країни МПА до 12 депутатів.

Від імені парламентів трьох країн також було наголошено на необхідності продовження і збільшення санкцій проти РФ і солідарності на євроінтеграційному напрямку розвитку України.

Залишити відповідь