Середа, 24 Квітня, 2024
Події

У Празі назрівають масштабні протести

Протест у празькому парку Летна має стати найбільшою демонстрацією проти уряду в Чехії з часів Оксамитової революції

Про це пише VOA. Протести 1989 року знищили комуністичний режим у тодішній Чехословаччині, а протест, що планується на неділю, завершить хвилю мітингів по всій країні.

Близько 400 тисяч осіб підписали петицію, яка закликає прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша піти з посади через звинувачення у шахрайстві з субсидіями ЄС та виплаті субсидій його колишнім компаніям. І сотні тисяч людей очікуються на мітингу в Празі, щоб закликати популістського мільярдера відмовитися від посади.

Демонстранти вимагають відставки прем'єра

Підприємець, який став популістським політиком, заперечує проблеми в країні і вказує на рекордно низький рівень безробіття.

«Чеська Республіка добре працює, – сказав нещодавно Бабіш. – Ми є найкращими в регіоні та в цілій Європі. Якщо ви хочете інвестувати, це найкраще місце (зробити це), це місце для майбутнього».

Тисячі людей протестували проти прем'єра Бабіша

Прокурори Чехії наразі вирішують, чи слід притягати Бабіса до обвинувачення в шахрайстві з використанням коштів Європейського Союзу.

Міністр, Марі Бенесова, є близьким союзником Бабіша і проголосувала проти прохання поліції, щоб позбавити Бабіша парламентського імунітету перед розслідуванням. Протестувальники побоюються, що міністр може докласти зусиль, щоб обмежити незалежність правової системи країни, як це було в деяких інших країнах Центральної та Східної Європи, таких як Польща.

Залишити відповідь