П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

ЄС і МВФ не розуміють, в якому напрямку колишній актор поведе свою країну

Україна зробила свій вибір. І, схоже, це стало великою перемогою для партії нового президента Володимира Зеленського. Але навіть після виборів багато чого лишається невідомим.

Про це повідомляє Handelsblatt.

Навіть якщо «Слуга народу» самостійно сформує більшість у Верховній Раді, не можливо остаточно сказати, в якому напрямку колишній актор поведе свою країну. Розмови про його бажання зблизитися з Росією помилкові.

Протилежне доводять його перші політичні кроки. Зеленський хоче вести свою країну до ЄС і НАТО. Звісно, чи вдасться втілити цей план, не відомо. Тому що Брюссель не дуже хоче приймати нові країни. Та й самому Києву для початку потрібно виконати всі вимоги. У всякому разі, у Зеленського будуть можливості.

Тому що він не просто став президентом, якого обрала найбільша кількість виборців за всі часи в Україні. Він також отримає тверду більшість у Верховній Раді. Навіть якщо доведеться сформувати коаліцію, у нього є вигідні партнери. Перш за все, ним може стати відомий український рок-музикант Святослав Вакарчук. Його партія «Голос» і політична сила Зеленського розділяють деякі цілі. Вони лояльні до Європи й ліберальні до бізнесу. Більшість їхніх депутатів – новачки, які прагнуть радикальних змін.

Але питання про те, чи зможуть Зеленський і Вакарчук об’єднати сили й курувати країною разом, буде без відповіді ще якийсь час. У випадку українського президента лишається досі незрозумілим, за що він виступає. Він каже, що хоче боротися з корупцією й олігархами. І насправді з 20 травня він це і робить, принаймні на словах. Він подорожує українськими містами, звинувачує чиновників у хабарництві й вимагає звільнення митників. Але поки що нічого суттєвішого не сталося.

Видання пише, що Росії буде дуже вигідно, якщо Україна загрузне у власних суперечностях. Володимиру Путіну, а також його режиму стані економічної стагнації й політичної депресії, точно не потрібна вільна, заможна і демократична Україна. Але вона може саме такою стати. Для цього потрібно стримувати Росію санкціями, а Києву допомагати мільярдами євро допомоги.

Зеленський у виборчу ніч сказав, що він у найближчий місяць буде обирати нового прем’єр-міністра, яким повинен стати «економічний гуру». Це дає надію на те, що він серйозно націлений на реформи. Але МВФ, Євросоюзу й іншим донорам доведеться щонайменше місяць страждати від очікувань, перш ніж вони зможуть зрозуміти, куди насправді прямує Україна зараз.

Залишити відповідь