Вівторок, 12 Березня, 2024
Наука

У Шотландії розробили проєкт, який контролюватиме процеси загоєння ран

Дослідники з університету Геріот-Ватт у Шотландії працюють над електронними сенсорами, які “чують”, що відбувається під пов’язками 

Про це повідомляє BBC Україна.

Завдяки таким пов’язкам, не треба оглядати рану. Адже, завдяки технології можна створити 3D-модель рани.

“Якщо ми зможемо це зробити, це підкаже нам, чи затягується рана так чи інакше. І якщо ми можемо вимірювати її протягом певного часу, то нам не потрібно буде її щоразу відкривати та дивитися, чи стає краще чи гірше”, – сказав доктор Майкл Кріктон, який очолює команду дослідників кафедри біомедичної інженерії у Геріот-Ватт.

Існує багато різних видів ран, які необхідно лікувати. Аварії, хірургія, пролежні – і усі вони ставлять перед медиками різні задачі. Деякі рани переходять у хронічну форму.

За словами фахівців, “слухання” тканин організму на мікроскопічному рівні може запропонувати нові підходи до лікування травм. Але для цього потрібні сенсори, що працюють в одному масштабі.

Доктор Кріктон бере пінцетом шматочок, не набагато більший за піщинку цукру, щоб показати, як працює крихітний сенсор. Сенсор відстежує, як звук рухається по тканині. Адже, сенсор має передавати звук, а також приймати його.

“Ми отримаємо показники того, як швидко передається звук, і це дасть нам уявлення про міцність тканини під поверхнею”, – додає дослідник.

Кріктон наголосив, одного дня здатність науковців “підслуховувати” наш організм, може допомогти у лікуванні не тільки зовнішніх уражень, а й пошкоджених органів та онкологічних захворювань.

Залишити відповідь