Четвер, 25 Квітня, 2024
ВійнаПолітика

Глава МЗС повідомив що Україна погодилася на “формулу Штайнмайера”

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко погодився на “формулу Штайнмайєра” щодо врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.

Про це Пристайко заявив на спільному засіданні парламентських комітетів з євроінтеграції і закордонних справ.

“Ми домовились про “формулу Штайнмайєра” і я дав згоду. Закон про особливий статус вступає в силу на момент проведення виборів, а остаточно вступає в силу після рішення БДІПЛ ОБСЄ про визнання результатів виборів”, — сказав керівник МЗС .

Він повідомив, щл дав згоду на застосування “формули Штайнмайєра” під час зустрічі дипломатичних радників лідерів країн Нормандського формату 2 вересня.

Це – те, що записано у рішенні. Більше там нічого немає. Треба щоб всі партії, представлені за цим столом, всі медіа, представлені тут, мали доступ до виборів, і так далі. Тільки тоді вибори можуть бути визнані такими, що відповідають стандартам ОБСЄ” , – додав міністр.

Він зазначив, що для проведення виборів на окупованій частині Донбасу спочатку повинні бути створені відповідні умови.

Глава МЗС підкреслив, що вибори неможливі без забезпечення безпеки умов і контролю України за російсько-українським кордоном.

Президент України Володимир Зеленський , ще 12 вересня висловив готовність обговорювати “формулу Штайнмайєра” на майбутньому саміті “нормандської четвірки”, який може відбутися цього місяця. Реалізації “формули Штайнмаєра” вимагає РФ, у Кремлі заявили, що наполягатимуть на “письмових гарантіях” напередодні та під час саміту.

Залишити відповідь