Субота, 20 Квітня, 2024
Суспільство

У CPJ вважають що за президентства Зеленського журналістів продовжують наражати на небезпеку

За нової влади в Україні небагато змінилось в сфері захисту журналістів та забезпечення свободи ЗМІ, вважають у Комітеті захисту журналістів (CPJ) – впливової неприбуткової організації базованої у Нью-Йорку .

Про це повідомила, в коментарі “Голосу Америки” координаторка програм CPJ (Комітет захисту журналістів) в Європі і Центральній Азії Гульноза Саїд .

Занепокоєння викликає нещодавня заява міністра культури, молоді та спорту, який висловився за посилення відповідальності журналістів за маніпуляцію інформацією.

“Коли намагаються криміналізувати якусь діяльність, це викликає занепокоєння, – говорить Саїд. – Свободу слова та безпеку журналістів у будь-якій країні не забезпечують шляхом криміналізації діяльності, або через запровадження тих чи інших обмежень”,-повідомила координаторка CPJ.

Прихід Володимира Зеленського на посаду президента в Україні не призвів до «докорінних змін у ситуації зі свободою ЗМІ в Україні», говоріть Саїд, однак відзначає дружню риторику президента до преси а також звільнення Романа Сущенка під час обміну полоненими.

“Ми бачимо більш дружню риторику, дружнє ставлення з боку президента Зеленського до журналістів і ми бачимо як він намагається покращити свій імідж, встановити нові відносини з журналістською громадою, організувавши безпрецедентний медіа-марафон, наприклад, а також інші події, запросивши журналістів до своєї резиденції”, – зауважує активістка.

Однак, докорінних змін, на її думку, бракує.

“Стосовно ж того як власне журналісти оцінюють цю ситуацію – очевидно, від нового президента є великі очікування, бо багато українців пов‘язували надії з його обранням і досі, гадаю, не відбулось істотних змін в плані політичного середовища для журналістів, за виключенням обміну полоненими з Росією. В цьому випадку ми бачили звільнення Романа Сущенка і повернення його до України”,-вважає Саїд .

Для того, щоб справді змінити ситуацію, урядові насамперед варто приділити увагу захисту журналістів-розслідувачів, переконана експерт.

“Якщо нова влада України хоче продемонструвати повагу до безпеки журналістів та захисту ЗМІ, насамперед, потрібно поважати і підтримувати проекти журналістів-розслідувачів, такі як “Схеми”, не наражати їх на небезпеку, а, на жаль, це трапилось з журналістами “Схем” та “Слідства” та іншими за Порошенка і, на жаль, це триває і за президентства Зеленського”,- зазначила координаторка CPJ. 

Негативно позначитись на безпеці журналістів, чи свободі ЗМІ можуть і деякі ідеї в законодавчій сфері, що наразі обговорюються в Україні, вважає експертка.

“Влада не повинна вирішувати, які ЗМІ є життєздатним, або добрим з політичної точки зору, або хто є гарним журналістом та інше. Не варто, щоб парламент дивися на ЗМІ з точки зору того, наскільки вони прибуткові.Як в будь-якій країні з ринковою економікою, ринок має зрештою вирішити, чи виживе те чи інше ЗМІ, чи цікаве воно, безстороннє, чи надає воно гарний і якісний контент чи люди бажають його читати, або дивитись, або воно не є економічно життєздатним и має закритись”, – переконана експертка.

Залишити відповідь