Вівторок, 23 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаУкраїнаЦікаве

США, Монако та Емірати: куди хочуть їздити депутати “за досвідом”

“Комітет виборців України” з’ясував, у які країни українські депутати намагаються їздити для “обміну парламентським досвідом”.

Виявилося, що найпопулярнішими є США, Канада та Британія, а також досить екзотичні країни з погляду парламентаризму: ОАЕ, Монако та Куба.

США і Британія – це топ

У Верховній Ради депутати можуть входити у “групи з міжпарламентських зв’язків” – об’єднання для співпраці з парламентами інших країн, зокрема, й з офіційними візитами.

Загалом в українському парламенті є 47 таких груп (кожна група – окрема країна).

Створювати такі групи депутати можуть з усіма країнами добровільно. З Росією, наприклад, таку групу зараз не створювали.

Рада

ГО “Комітет виборців України” проаналізувала, які ж з них найбільш популярні серед депутатів.

“Найпопулярнішими напрямками для міжпарламентських зв’язків є США, Канада та Британія. Так, до групи міжпарламентських зв’язків із США входять 176 народних депутатів, Канади – 144, Британії- 135. Також популярними напрямками є Польща, Німеччина, Італія, Швейцарія, Ізраїль, Франція, Литва”, – відзначають у КВУ.

Парламентська “екзотика”

Одним із лідерів за кількістю депутатів є міжпарламентська група зв’язків із Об’єднаними Арабськими Еміратами – там 118 народних обранців.

“Крім того, в переліку екзотичних країн – Куба (48 депутатів), Сінгапур (48 депутатів), Республіка Корея (41 депутат), Саудівська Аравія (21 депутат) та Монако (17 депутатів)”, – додають у КВУ.

Монако
17 українських депутатів також розвивають міжпарламентські зв’язки з Монако

“Інститут депутатських груп із міжпарламентських зв’язків часто використовується народними депутатами як різновид політичного туризму. Адже завдяки приналежністі до певної групи народний депутат має змогу відвідати ту чи іншу країну”, – пояснює голова КВУ Олексій Кошель.

За його словами, практична цінність від таких візитів іноді є досить сумнівною.

“21 депутат входить до групи міжпарламентських зв’язків із Саудівською Аравією. При тому, що Саудівська Аравія – це абсолютна монархія на чолі з королем, яка має слабкий парламент без серйозних повноважень”, – відзначає Олексій Кошель.

“Ще 17 депутатів входять до групи зв’язків із Князівством Монако, в парламенті якого загалом працює лише 24 парламентарі. Схожа ситуація із ОАЕ, де роль парламенту також далека від українських реалій”, – додає керівник КВУ.

І резюмує, що зрозуміти, як саме подібні приклади можуть бути використані в роботі Ради справді складно.

Залишити відповідь