Понеділок, 17 Червня, 2024
Цікаве

За даними соціологів, в 2019 році в Україні відбувся сплеск оптимізму

В Україні відбувся сплеск оптимізму на тлі поступової втрати оптимістичних настроїв у світі.

Про це повідомляє Київський міжнародний інститут соціології, посилаючись на дані міжнародного дослідження, проведеного Міжнародною асоціацією незалежних дослідницьких агентств Gallup International.

Відзначається, що в Україні дослідження вже п’ятий рік поспіль проводить КМІС. Глобальне опитування під гаслом «Кінець року» асоціація Gallup International проводить кожен рік з 2013 року.

Респондентам сьомий рік поспіль ставлять традиційне запитання про їх очікування щодо майбутнього року: «Що стосується вас особисто, чи вважаєте Ви, що до 2020 року буде краще, гірше чи так само, як у 2019-му?».

У 2019 році у дослідженні взяли участь понад 45 тис. жителів з 46 країн світу. Дослідники вважають, що ці результати можна екстраполювати на всіх жителів Землі.

Як інформують соціологи, дослідження вказує, що людство поступово, з певними коливаннями, але втрачає оптимізм. Так, за даними опитування 2019 року, 37% жителів планети сподіваються на краще в новому році. Трохи менше, 31% не очікують жодних змін, а чверть – 25% – залишаються песимістами, вважаючи, що буде гірше. Не визначилися з відповіддю 7%.

«Індекс оптимізму, що обчислюється відніманням з оптимістично налаштованих тих, хто налаштований песимістично, склав 12 процентних пунктів (пп.), тоді як у 2018 році він в середньому дорівнював 13 пп. В Україні у 2019 році, у порівнянні з 2018 роком, відбувся значний приріст оптимістичних настроїв і зазначений індекс склав 25 пп. проти 4 пп. у 2018 році. В цілому ж Україна опинилася на 15-му рядку за рівнем оптимізму своїх жителів серед 46 країн», – повідомили в КМІС.

Водночас зазначається, що загальний індекс оптимізму – 12 пп. – нижче всіх результатів минулих років з початку досліджень (дані з 2013 року), хоча невеликі коливання у бік збільшення або зменшення цього показника все-таки були.

За даними дослідження, в Україні на краще в новому році сподіваються 42%, тоді як гіршого очікують 17% опитаних. Відносно багато респондентів, трохи більше чверті (26%), вважають, що нічого не зміниться. Це найвищий рівень оптимізму за 5 років вимірювання, який перевищив досить високий показник 2015 року.

У КМІС відзначають, що оптимізм українців, очевидно, пов’язаний з обранням нового президента і Верховної Ради України, високим рівнем очікувань, надією на те, що їх особисте життя в результаті виборів зміниться на краще. Рівень оптимізму істотно зріс у порівнянні з розчаруваннями 2016-2018 років, коли рівень оптимізму впав до 2-х і 4-х балів.

Залишити відповідь