Субота, 20 Квітня, 2024
Політика

Щоб покласти край війні в Донбасі, закликають Трампа скористатися пандемією коронавірусу

Колишні посли США в Україні Вільям Б. Тейлор, Стівен Пайфер та Джон Гербст, закликають президента США Дональда Трампа скористатися кризою, що виникла через коронавірус , і покласти край війні в Донбасі.

Вони оприлюднили відповідну статтю, на Громадському радіо США.

Автори повідомляють, що пандемія COVID-19 може надати несподіваний шанс завершити єдину гарячу війну в Європі, а також протистояти порушенням президентом Росії Володимиром Путіним норм міжнародного права.

Оскільки поширення коронавірусу та падіння цін на нафту дедалі більше позначаються на Кремлі, Сполучені Штати та їхні союзники повинні запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії у випадку, якщо Путін припинить свою військову агресію в Україні. На переконання експослів, президент Трамп і Конгрес мають скористатися цією ситуацією.

З тих пір як Росія в 2014 році вторглася в український Крим і райони Донбасу, російські війська і їх місцеві представники вбили 14 000 українців в східних українських провінціях Донецьк і Луганськ. Сили під керівництвом Росії періодично загострюють боротьбу. Війна продовжує завдавати шкоди інтересам Росії, європейської і західної безпеки – і світу, в якому правлять закони, а не сила зброї.

Як зазначають автори, запроваджені проти РФ санкції допомогли знизити економічне зростання в Росії з 2014 року щорічно на 1%, а ціни на сиру нафту, від якої залежить російська економіка, на тлі падіння попиту через пандемію досягли 18-річного мінімуму.

У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України президент Трамп повинен запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і міжнародний кордон під суверенітет України.

Автори зазначають, що якби Путін був готовий піти з Криму, введені через незаконну анексію українського півострова санкції також могли б бути скасовані. Проте основні заходи були введені через агресію Москви на Донбасі, і Захід може скасувати їх, при цьому зберігаючи санкції проти Москви за захоплення Криму.

При цьому у якості фундаменту для домовленостей слід було б використовувати домовленості, досягнені на перемовинах між Україною, Росією та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі у Мінську. Серед основних пунктів домовленостей – припинення вогню, виведення підконтрольних Росії сил під наглядом ОБСЄ, повернення кордону під український контроль, проведення місцевих виборів і деякі заходи з децентралізації влади. Також однією з ідей є запровадження спільного патрулювання Донбасу Нацполіцією України та місцевою поліцією.

Як зазначають автори, у Вашингтоні президенту Трампу знадобиться підтримка Конгресу, щоб зняти санкції проти Росії, і багато хто в Конгресі буде скептично ставитися до того, що Кремль діятиме сумлінно.

Але при цьому, Трамп за підтримки президента України Володимира Зеленського повинен бути в змозі переконати Конгрес скасувати санкції проти Донбасу, при цьому чітко розуміючи, що вони будуть введені повторно, якщо Путін порушить угоди.

Ці ж умови повинні були б підтримати консенсус між Сполученими Штатами, їхніми європейськими партнерами і союзниками по НАТО. При двопартійної і трансатлантичної підтримки президент Трамп зможе безпосередньо взаємодіяти з президентом Путіним.

За висновками політиків, кремлівська агресія має бути припинена, а країни світу повинні зосередитися на боротьбі з коронавірусом, а не з власними сусідами.

Залишити відповідь