Четвер, 28 Березня, 2024
ЕкономікаУкраїна

Статки Ахметова зменшились на 80% за останні 7 років

Статки Ріната Ахметова, які колись становили $22,4 млрд, за останні сім років скоротились на 80%

Про це повідомляє Bloomberg.

Останньою задачею українського магната, як пише видання, є збереження його бізнесу на плаву, оскільки пандемія коронавірусу тисне на ціни на промислові товари.

«ДТЕК Енерджі» Ахметова, найбільша приватна енергетична компанія України, заявила в минулому місяці, що намагається реструктуризувати понад $1 млрд боргу та закриває свою основну вугледобувну групу, в якій працюють близько 20 000 людей. Ціни на сталь, яку виготовляє «Метінвест», другий ключовий бізнес олігарха, впали на 20% цього року.

«Протягом наступних п’яти років на світовому ринку, скоріше за все, спостерігатиметься надлишок, – сказав Олександр Мартиненко з Investment Capital Ukraine. – Власникам сталеливарних підприємств варто прагнути о диверсифікації в більш перспективні галузі».

Представник СКМ, холдингової компанії Ахметова, заявив в електронному листі, що вона планує зосередитись на «основних» промислових підприємствах, а не розширювати сільськогосподарську діяльність.

Промислове виробництво в Україні знижувалось п’ятий місяць поспіль в лютому через напруженість у світовій торгівлі та пандемію, яка обмежувала попит на товари, в той час як нетипово тепла погода призвела до зниження споживання електроенергії та природного газу. В результаті цього видобуток вугілля ДТЕК може впасти на 30% цього року, заявив минулого тижня гендиректор компанії Максим Тімченко.

На додачу до всього, прийнятий українською владою закон, який забороняє комунальним підприємствам скорочувати послуги для споживачів під час спалаху COVID-19 , також тисне на ДТЕК, оскільки все більше клієнтів затримують платежі.

«Тим не менш, Ахметов вижив. 53-річний чоловік викував конгломерат з руїн пострадянського періоду, уник переслідувань та врятував свою імперію від більш ніж десятирічного політичного безладу,включно з анексією Криму Росією та військовим конфліктом з підтримуваними Кремлем сепаратистами… Він боровся з президентом Володимиром Зеленським, колишнім коміком, який прийшов до влади минулого року і пообіцяв прибрати українських олігархів з впливових позицій. Зеленський нещодавно призначив колишнього керівника ДТЕК прем’єр-міністром, ймовірно, сигналізуючи, що його відносини з Ахметовим стати більш теплими, хоча президент говорить, що це співпадіння», – пише Bloomberg.

Важкі часи для «Метінвесту», найбільшого виробника сталі в країні, почались в минулому році з того, що компанія назвала подвійним «ефектом ножиць», оскільки падіння світових цін на метали, а також ріст курсу гривні по відношенню до долара США призвели до зниження прибутків на більш ніж 16%. За словами пресслужби, ситуація була настільки поганою, що компанія скасувала традиційну новорічну вечірку в престижному ресторані.

В компанії також розповіли, що цього місяця вона не зіштовхнулась із проблемою нестачі замовлень, але може призупинити деякі проєкти модернізації під час кризи.

За словам Мартиненка, перспективи для вугільної енергетики є «ще менш перспективними» для ДТЕК.  

«Інвестори все більш соромляться брудної технології спалювання вугілля через більш жорсткі екологічні умови, – сказав він. – Більш того, родовища вугілля в Україні майже виснажені та дуже дорогі для видобування».

«ДТЕК звик покладатись сам на себе в кризових ситуаціях та вирішувати їх, – сказав Тімченко. – Але сьогодні наш запас міцності скінчився».

Залишити відповідь