Понеділок, 13 Травня, 2024
Події

Коронавірус в Ізраїлі: Верховний суд заборонив відстежувати переміщення людей під час COVID-19, поки не приймуть спеціальний закон

Верховний суд Ізраїлю ухвалив, що влада не може відстежувати місце розташування громадян для боротьби з Covid-19, поки не буде прийнятий спеціальний закон.Без цього закону спецслужби порушують принципи конфіденційності, вважають в суді.

Про це повідомляє інформ-агенство Reuters з посиланням на заяву суду.

Уряд Ізраїлю, в березні прийняв надзвичайний стан, після якого служба безпеки стала відстежувати мобільні дані і пересування громадян країни. Такі технології застосовувалися для боротьби з тероризмом, але під час пандемії дані стали надавати МОЗ.

Проти цього виступали ізраїльські журналісти і правозахисники.

Приймаючи петиції від ізраїльських правозахисних груп, Верховний суд заявив, що уряд повинен приступити до прийняття закону до 30 квітня і завершити його протягом декількох тижнів, якщо він хоче продовжувати відслідковувати телефони людей в своєму прагненні зупинити поширення вірусу.

“Рішення держави використовувати свою превентивну службу безпеки для моніторингу тих, хто не бажає їй шкоди без їх згоди, викликає великі труднощі, і повинна бути знайдена відповідна альтернатива, сумісна з принципами конфіденційності, – сказав суд.

Так само, посилаючись на свободу преси, суд постановив, що моніторинг журналістів, які були підтверджені зараженням на коронавірус, може проводитися тільки за їх згодою. Якщо вони відмовляться, представники засобів масової інформації можуть звернутися за судовою забороною проти цієї практики, щоб захистити свої джерела.

Поліція Ізраїлю стверджує, що така технологія ефективна. До 22 квітня з допомогою неї вдалося заарештувати понад 200 порушників карантину.

На даний момент, в Ізраїлі з населенням близько 9 мільйонів чоловік зареєстровано понад 15 000 випадків захворювання на коронавірус та 201 смертельний випадок.

Приблизно з 100 пацієнтами COVID-19 на апараті ШВЛ і 2000 лікарняних ліжок в режимі очікування, уряд почав послаблювати обмеження.

Залишити відповідь