П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВажливеВійськові злочинціЖертви війни

Хто вбивав українців в Бучі? – ЦНС отримав дані росіян

Центр національного спротиву отримав персональні дані російських воєнних злочинців.

Непокаране зло вертається. Відчувши власну безкарність, знову і знову повторює свої жахи. Саме тому вкрай важливо привести до відповідальності всіх російських військових, які були причетні до воєнних злочинів проти мирних українських громадян.

Тому гостро постає питання збору доказів і встановлення особистих даних всіх, хто має руки в крові.  Звичайно, деякі військові РФ можуть вірити, що вони зможуть уникнути публічності та відповідно покарання. Але досвід розслідування катастрофи МН17 показав інше. Як відомо, деяку інформацію стосовно командирів та безпосередніх виконавців атаки проти авіалайнеру надали деякі російські військові, що вирішили скористатися програмою захисту свідків, яку запропонували Нідерланди у партнерстві з іншими європейськими країнами. Вочевидь, вони зрозуміли, що рано чи пізно міжнародне розслідування зможе розкрити всі деталі катастрофи, а тому краще перебувати в статусі свідка аніж обвинуваченого.

Напевно, така сама логіка була у деяких небайдужих військовослужбовців 83 окремої десантно-штурмової бригади (військова частина 71289, пункт постійної дислокації – місто Уссурійськ Приморського краю). Нещодавно на адресу Центру національного спротиву був надісланий цілий масив даних про військових з цієї частини. Разом з іншими підрозділами ця бригада брала участь в наступі на Київську область в лютому 2022 року і встигла «засвітитися» в Бучі.

Тепер ЦНС має в своєму розпорядженні різні матеріали – фотографії, паспорти, службові посвідчення, адреси та фото місць проживання, фінансові документи. При чому не лише самих військових, а й членів їхніх сімей. Також є і багато службової інформації, як-от накази, інструкції, списки особового складу, відомості тощо.

На даний момент вже завершено перевірку  достовірності надісланих даних. І тепер Центр спротиву розпочинає серію публікацій про те, які саме дані отримано.Розпочати можна з персональних документів. Їх доволі багато, тут і внутрішні паспорти, і військові посвідчення, є свідоцтва про народження або техпаспорти на машини.

Крім того є і заявки на оформлення службових закордонних паспортів для відправки підрозділів у відрядження до Сирії. Найцікавіше, що при складанні таких заявок кандидат має надати до ФСБ РФ дані не лише про себе, а про своїх рідних, отже тепер ЦНС знає склад родин десантників 83ої бригади.

Є списки тих, хто вже має закордонні паспорти і скоріш за все вже встиг набратися досвіду знищення цивільного населення в САР.Крім того, є списки контрактників з адресами проживання, або наприклад, список всіх офіцерів частини з посадами та номерами телефонів.

Не бракує і документів для службового користування, які по ідеї мали би набагато сильніше охоронятися від несанкціонованого доступу. Крім того, маємо фотографію печатки частини, яку вочевидь використовували для того, щоб нашвидкуруч підробляти службові документи.

Є фото особового складу, їх дуже багато. При чому не лише для документів, а й наприклад, для стенду, на який дуже хотів потрапити командир 2ої гаубичної артилерійської батареї гаубичного артилерійського дивізіону гвардії капітан Хрюнов Валєрій Валерьєвіч. До речі, 1 липня 2016 року він  одружився. Але, схоже, що гірко йому буде не від одруження.

В наступній публікації ЦНС поділиться новою порцією документів і розповість про те, як організована бойова підготовка російських десантників. Завдяки сумлінним командирам зможемо влаштувати й екскурсію по квартирам окупантів.

А вони самі можуть чітко знати, що ніхто з них не уникне відповідальності, тим паче воєнні злочини не мають терміну давності. І тепер Україна має для цього набагато більше даних.

Залишити відповідь